Direct naar artikelinhoud

Aja, wat een prachtplaat

Zijn groepsnaam ontleende Steely Dan aan een latexpenis van monsterlijke proporties. Tegenstrijdig genoeg onderscheidde deze Amerikaanse groep zich net door een uiterst gesofisticeerde aanpak op zijn platen.

Weinig groepen die zo'n zin voor detail en perfectionisme aan de dag legden als het duo Walter Becker en Donald Fagen. In de documentairereeks Classic Albums ging BBC dieper in op Aja, de best verkochte plaat uit hun oeuvre. Deze langspeler uit 1977 laat een verfijnde mix horen van jazz, rhythm-'n-blues, funk en California-pop, en leverde hits op als 'Deacon Blues', 'Peg' en 'Home at Last'. Legen- darisch is ook de ingehuurde hulp van jazzsaxofonist Wayne Shorter, drummer Bernard Purdie of zanger Michael McDonald.

In de reeks Classic Albums ligt het zwaartepunt traditioneel op archiefbeelden en een terugblik in de studio met muzikanten en entourage.

Zo tref je de spil van Steely Dan aan in de studio, terwijl beide heren met een sardonisch genoegen virtuoze gitaarsolo's afkeuren, om vervolgens te smelten bij die ene ultieme opname. Ook hoor je een sessiemuzikant de studiotakes vergelijken met een stoelendans, omwille van de veeleisende Becker en Fagen.

Op die manier bewijst deze aflevering van Classic Albums hoe perfectionisme een tol eist, maar ook vruchten afwerpt.