Direct naar artikelinhoud

Indonesische terreurleider veroordeeld tot vijftien jaar cel

BRUSSEL

Abu Baker Bashir, de Indonesische geestelijke die betrokken zou zijn bij de aanslagen op Bali in 2002, krijgt 15 jaar gevangenisstraf. De 72-jarige Bashir is veroordeeld voor ondersteunen van trainingskampen in de provincie Atjeh en banden met de terroristische organisatie Jemaah Islamiyah.

Honderden aanhangers van de geestelijke hadden zich rond de rechtbank in Jakarta verzameld om hun steun te betuigen. Volgens hen zijn de aantijgingen vals. Uit veiligheidsoverwegingen zetten de Indonesische autoriteiten meer dan 3.000 veiligheidstroepen in. Bashir heeft weliswaar niet de brede steun van Indonesiërs, toch vrezen analisten dat het vonnis het geweld kan doen oplaaien en radicale moslims kan inspireren.

"De uitspraak zal het veiligheidsrisico niet meteen beïnvloeden, maar het is beter als we niet toelaten dat hij haat verspreidt", benadrukte Ansyaad Mbai, hoofd van de terrorismebestrijding aan het Britse persagentschap Reuters. Dat er een veiligheidsrisico is, werd deze week nogmaals duidelijk. Een anonieme tekst die verspreid raakte in de hoofdstad gaf aan dat er 36 bomexplosies zouden zijn over het hele land als de rechter schuldig pleitte.

Abu Baker Bashir is een omstreden figuur die in het verleden al meermaals werd opgepakt, maar telkens opnieuw werd vrijgelaten. Al meer dan veertig jaar is hij betrokken bij radicale islamitische organisaties. Zo werd zijn naam ook genoemd bij de aanslagen op Bali in 2002, waarbij meer dan 200 mensen om het leven kwamen. In dat proces werd Bashir in hoger beroep vrijgesproken.

Het was nu al de derde keer dat de Indonesische regering de man achter de tralies probeerde te krijgen. Vorige pogingen resulteerden slechts in korte celstraffen. Nu klaagden de autoriteiten hem onder meer aan voor het leveren van wapens aan Jemaah Islamiyah, een terreurnetwerk in de provincie Atjeh, dat banden zou hebben met Al Qaida. Een terroristisch trainingskamp, dat Bashir financierde, werd in februari 2010 opgerold.

Oorspronkelijk eiste de openbare aanklager de doodstraf, maar uiteindelijk kreeg Bashir 15 jaar cel. "De hoge gevangenisstraf is een belangrijk signaal en kan de radicalisering van jongeren tegengaan", zegt Mbai. Bashir zelf ontkent betrokken te zijn bij de oprichting van een terreurcel. Volgens hem willen de Verenigde Staten en Australië hem via het proces "verdrijven uit Indonesië".

Voor Indonesië betekent de veroordeling een nieuwe overwinning in de strijd tegen terreur. De voorbije jaren wisten de autoriteiten al enkele militante organisaties te ontmantelen en verschillende van hun leiders te elimineren.