Direct naar artikelinhoud

Succes laat Duitse media koud

Het was gisteren ritzege nummer vier voor Duitsland, maar de nationale media geven geen krimp. Ook dit jaar blijven ze massaal weg uit de Tour. Sinds de schandalen rond Jan Ullrich, Erik Zabel en Patrik Sinkewitz gelooft niemand nog in de sport.

Wie in Duitsland naar de koers wil kijken, moet tevreden zijn met Eurosport. Dat is al zo sinds 2007, het jaar waarin Sinkewitz op doping werd betrapt. Op de dag dat het nieuws bekendraakte, stopten de zenders ARD en ZDF meteen met uitzenden. De Tour was nog volop aan de gang.

Alles begon met het grote dopingschandaal Operación Puerto in 2006. Van een nationale held werd Ullrich een nationale bedrieger, net als Zabel. "In België en Nederland is het publiek enthousiast. In Duitsland voel ik alleen maar argwaan", klaagde topsprinter Marcel Kittel vorig jaar nog.

Kittel en André Greipel doen alle moeite van de wereld om hun landgenoten ervan te overtuigen dat zij in tegenstelling tot hun voorgangers wél op eigen krachten naar de overwinningen fietsen. Beide renners hebben uitgesproken standpunten tegen doping. Kittel pleit voor levenslange schorsingen. Maar de Duitsers gaan niet overstag.