Direct naar artikelinhoud

Taiwanese whisky klopt Schotse toppers

‘Vooral Japan beschikt over een enorme expertise’, vertelt kenner Frank Van der Auwera. ‘Hun enorme fascinatie voor Schotse whisky’s, gekoppeld aan hun streven naar perfectie, zorgt voor single malts van bijzonder hoge kwaliteit. De Schotten moeten waakzaam zijn voor het oosten, maar van een nakende Aziatische dominantie is absoluut geen sprake.’

“Oh. My. God!” Meer kon whisky-expert en schrijver Charles MacLean niet uitbrengen na de winst van Kavalan, de in Taiwan gedistilleerde whisky. Op ‘Burns Night’, de verjaardag van de Schotse poëet Robert Burns, werd een proeverij georganiseerd om deskundigen om de tuin te leiden en te zien of ze de in november gelanceerde Engelse whisky St. George’s konden onderscheiden van de traditionele Schotse levenswaters. Maar tot ieders verbazing kwam de Kavalan uit de bus als primus. Juryvoorzitter Charles MacLean onthulde enkele nota’s waarin melding werd gemaakt van “exotische fruitsmaken” in het Aziatische brouwsel. De whisky sleepte 27,5 punten op een totaal van 40 in de wacht. De drie jaar oude Schotse whisky Langs behaalde 22 punten, gevolgd door Robert King (20 punten) en de Engelse malt (15,5 punten).“De Aziaten bevinden zich niet enkel bij de belangrijkste consumenten van whisky, maar zijn ook zelf gestart met het distilleren van moutsoorten die concurreren met de beste distilleerderijen in Schotland”, erkende de Britse krant The Times. Die mening is ook wijn- en whisky-expert Frank Van der Auwera toegedaan. “Om tot een kwalitatief sterke whisky te komen zijn de basisproducten van groot belang. Vooral water speelt een belangrijke rol. Aangezien Japan over heel wat prima bronwater en goede terroirs (een term uit de oenologie die verwijst naar de bodem, het microklimaat en de natuurlijke waterhuishouding van een bepaald gebied, MD) beschikt, hebben zij de mogelijkheid om te concurreren met de Schotten. Vorig jaar nog werd een Japanse whisky uitgeroepen tot ‘s wereld beste”, vertelt Van der Auwera. “Water is natuurlijk niet genoeg. Japan heeft een enorme fascinatie voor de Schotse whisky’s. Gekoppeld aan hun streven naar perfectie, zorgt dat voor excellente single malts. Ze perfectioneren de kennis die het westen heeft opgebouwd. Japan heeft bovendien al de traditie van de sake.” Toch moeten de Schotten zich volgens Van der Auwera geen zorgen maken. “Waakzaam zijn volstaat. Van een Aziatische dominantie is absoluut nog geen sprake en het is maar de vraag of dat over tien jaar zo zal zijn.”

Geen whiskycultuur

Whiskykenner Bob Minnekeer loopt minder hoog op met de sterkedrank uit Azië. “Tegenwoordig heeft ieder Aziatisch land wel zijn eigen whisky. Japan, China, Thailand, Taiwan, India: allemaal landen die er wel in slagen om klasseproducten te maken, maar geen whiskycultuur kennen”, vertelt Minnekeer, die al meer dan 9.000 verschillende single malts aan zijn lippen zette. “Ook in landen als de Verenigde Staten, Canada, Frankrijk, Zweden en België wordt er whisky geproduceerd. Maar geen enkel land kent zo’n rijke geschiedenis en whiskycultuur als Schotland, en in zekere mate ook Ierland. Daar wordt ambachtelijk geproduceerd op dezelfde manier als 200 jaar geleden. Vergeet bovendien niet dat de Taiwanese whisky die de proeverij won, niet per se beter is dan de Schotse tegenhangers. De juryleden hadden dan wel heel wat whiskyboeken op hun palmares staan, maar ze hadden niet het uitgebreide smakenpalet van een kenner met ervaring.”