Direct naar artikelinhoud

Twaalf Belgen vast in Machu Picchu

Onder de ruim 2.000 toeristen die door modderstromen al enkele dagen vastzitten in de bekende Inca-stad Machu Picchu in Peru, zitten ook twaalf Belgen. Drie onder hen zijn intussen per helikopter geëvacueerd naar de nabijgelegen stad Cuzco. De overstromingen hebben al het leven gekost aan tien mensen.

Aanhoudende regenval tijdens het weekend - de zwaarste in ruim vijftien jaar - heeft de bekende Incasite helemaal afgesloten van de buitenwereld. Modderstromen hebben de spoorlijn naar de stad compleet geblokkeerd. Van de zowat 2.500 toeristen die vlak voor de regenval op de site verbleven, zijn er voorlopig al een kleine vijfhonderd per helikopter geëvacueerd. De rest zit vast in Aguas Calientes, het laatste dorp voor de Incastad, op zo’n vijf kilometer van Machu Picchu. De Peruviaanse regering heeft tien helikopters ingezet voor de evacuatie, maar die verloopt moeizaam, gezien de slechte weersomstandigheden. Om de gestrande reizigers op te vangen heeft nationale spoorwegmaatschappij Perurail in Aguas Calientes vier treinwagons ingericht als slaapplaats.

13.000 Peruvianen dakloos

Onder de toeristen bevinden zich Europese, Latijns-Amerikaanse en Noord-Amerikaanse vakantiegangers, onder wie twaalf Belgen. Het gaat om drie Nederlandstaligen en negen Franstaligen. Volgens Roger Gonzalez van het Belgische ereconsulaat zijn drie landgenoten al geëvacueerd naar het nabijgelegen Cuzco. “De andere Belgen bevinden zich nog in het getroffen gebied en verkeren in prima gezondheid. Ze staan in contact met de Belgische consul in Lima”, vertelt Gonzalez. “Mogelijk is hun evacuatie niet voor meteen. Oudere en jongere mensen krijgen de voorkeur. Van paniek is er evenwel geen sprake. De voedselvoorziening verloopt dankzij de inspanningen van de overheid vrij vlot en ook het zoeken naar een slaapplek is geen probleem. Heel wat hotelletjes uit de buurt bieden de gestrande reizigers een slaapplaats aan.” De Belgische Riet Devogelaere bevindt zich onder de gestrande toeristen : “We krijgen wel voldoende te eten en te drinken, maar de evacuaties verlopen enorm traag Geen idee wanneer wij hier weg geraken.”Het dodental is na de overstromingen al opgelopen tot tien slachtoffers. Volgens de regering werden een Argentijnse toerist en een Peruviaanse gids gegrepen door modderstromen. Naar verluidt zijn ook acht inwoners van kleine gemeenschappen rond de Incastad verdronken. De natuurellende heeft ganse dorpen van de kaart geveegd. Straten zijn vernield, bruggen ingestort en levens verwoest. Naar schatting 13.000 Peruvianen zijn na de zware regenval dakloos. De ruïnes van de archeologische site zelf zouden niet beschadigd zijn, maar worden uit voorzorg voor geruime tijd gesloten.