Direct naar artikelinhoud

PS: 'Peeters heeft zichzelf klemgezet'

BRUSSEL l Brussels minister-president Charles Picqué (PS) noemt het een "stommiteit" dat de Vlaamse regering niet wil deelnemen aan de werkgroep over B-H-V. "Indien men een grote staatshervorming wil, moet men dat in goede omstandigheden doen", zei Picqué op de RTBF. "Kris Peeters heeft zichzelf klemgezet door resultaten te beloven en realiseert zich nu dat men niets bereikt door enkel te onderhandelen op basis van wat Vlaanderen wil."

Picqué beschouwt de starre houding van Peeters als een gevolg van een interne afrekening binnen de CD&V. Volgens Picqué zou de benoeming van de drie Franstalige burgemeesters door de Vlaamse regering een "belangrijk teken van goede wil" zijn. "Ik begrijp niet wat er in Vlaanderen gebeurt en ik denk dat het niet beter zal worden als ik zie wat het resultaat kan zijn van de volgende verkiezingen", voegde hij er nog aan toe.

De B-H-V-werkgroep wordt vrijdag binnen het Overlegcomité opgericht. Tijdens de korte formatiegesprekken bij de vorming van Van Rompuy I zou zijn overeengekomen dat de werkgroep bevolkt wordt door parlementsleden. CD&V, cdH en Open Vld hebben nog niet definitief beslist wie hun vertegenwoordiger zal worden. De PS zendt hoogstwaarschijnlijk Philippe Moureaux uit. (TP)