Direct naar artikelinhoud

Bond houdt Vlaamse voetballiga boven doopvont

BRUSSEL l Voetbalfederatie Vlaanderen (VFV), dat is de officiële benaming van de Vlaamse vleugel binnen de Belgische voetbalbond (KBVB). Het uitvoerend comité van de KBVB zette gisteren het licht op groen voor de creatie van de VFV, zodat Vlaams minister van Sport Bert Anciaux met geld over de brug kan komen.

Een formaliteit bleek de stemming binnen het uitvoerend comité gisteren niet. Uiteindelijk duurde de vergadering ruim twee uur maar in de vooravond kon bondsvoorzitter François De Keersmaecker toch officieel melden dat de 'reorganisatie' van de voetbalbond een feit was. De stemming draaide uit op 11 stemmen voor de oprichting van de Voetbalfederatie Vlaanderen, 10 stemmen tegen en 1 onthouding. Over de creatie van een Waalse tegenhanger was De Keersmaecker duidelijk: "Die komt er niet want er zijn niet genoeg garanties voor subsidies."

Aan Vlaamse kant zijn die er dus wel. Minister Anciaux stelt een jaarlijks werkingsbudget van 2,5 miljoen euro ter beschikking van de Voetbalfederatie Vlaanderen. Die centen worden gespendeerd aan personeel, jeugdopleiding en topsportscholen. "Dat er geen Waalse Liga komt, vormt geen beletsel", valt op het kabinet-Anciaux te horen. Indirect komt er nog meer steun, want volgend jaar gaat er 4,8 miljoen euro (0,8 euro per inwoner) naar de ploegsporten in Vlaanderen. Zowat 60 procent wordt besteed aan het voetbal. Daarnaast wordt er 1,6 miljoen euro besteed aan subsidies voor het aanleggen van kunstgrasvelden. Die twee geldinjecties verlopen via de gemeentes. Bovendien kunnen de Vlaamse clubs zich opmaken voor het verdelen van 50 miljoen euro voor het bouwen van stadions. Dat geld komt er in de vorming van een lening vanwege de ParticipatieMaatschappij Vlaanderen.

Al die vooruitzichten zorgen voor tevredenheid bij Herman Wijnants, de kersverse voorzitter van de VFV. "Ik wens de verdienste van François De Keersmaecker te onderstrepen", zegt hij. "Hij is twee jaar bondsvoorzitter en realiseert twee grote zaken: een hervorming van de competitie in eerste klasse en de oprichting van een Vlaamse Liga." Naast Wijnants zetelen er vijf mensen in het dagelijks bestuur van de VFV: Freddy Sinnaeve (ondervoorzitter), Gilbert Timmermans (secretaris-generaal), Jos De Ryck (penningmeester), Guy Craybex en Georges Ingelbrecht.

De creatie van de VFV heeft geen gevolgen op sportief vlak heeft: zowel de nationale als de provinciale voetbalcompetities blijven georganiseerd zoals voorheen. (GLA/AR)

Bondspreses François De Keersmaecker:

Een Waalse bond komt er niet want er zijn geen garanties voor subsidies