Direct naar artikelinhoud

Vande Lanotte overdrijft daling energiefactuur

Volgens vicepremier Johan Vande Lanotte (sp.a) is de energiefactuur van een gemiddeld Vlaams gezin het voorbije jaar met 430 euro gedaald. Vlaams energieregulator VREG spreekt dat tegen en heeft het over een daling van 194 euro. De VREG waarschuwt voor stijgende prijzen vanaf begin 2015.

Als minister van Consumentenzaken neemt Johan Vande Lanotte de strijd tegen te hoge energiefacturen erg serieus. Onder meer via doorgedreven campagnes schopt hij de consument een prijzengeweten. Die consument is daardoor volop aan het shoppen op de markt, met de nodige prijsdalingen tot gevolg. Bovendien blokkeert Vande Lanotte ook de distributienettarieven, waardoor prijsverhogingen op dat vlak in de kiem worden gesmoord.

Volgens de socialistische minister is de energiefactuur van een gemiddeld gezin het voorbije jaar zo met 430 euro gedaald. Een cijfer waarmee hij graag uitpakt, maar dat met een korrel zout genomen moet worden. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG).

Volgens de VREG gaat het om een daling van 194 euro per jaar voor een gezin met twee volwassenen en één kind. Het kabinet van Vande Lanotte maakt gebruik van een handigheid waarbij de tijdelijke blokkering van de energieprijzen, die in april vorig jaar doorgevoerd werd, verrekend is. Dat geeft volgens de VREG een vertekend beeld.

Bovendien dreigen stijgende prijzen. De prijsblokkering die Vande Lanotte aan de netbeheerders oplegt, is slechts geldig tot eind 2014. Netbeheerders Eandis en Infrax waarschuwen dat de blokkering een tijdelijke kunstgreep is, die uiteindelijk dreigt te zorgen voor een stevige prijsverhoging. Ze spreken van een tariefstijging van 10 tot 20 procent. "Wij maken nu kosten die we door de blokkering niet kunnen doorrekenen, maar die we uiteindelijk toch zullen moeten recupereren", zegt Simon Van Wymeersch van Eandis.

Btw op energieprijzen

Hoe groot die inhaalbeweging exact zal zijn, hangt ook af van de beslissing die het Brusselse hof van beroep vandaag neemt. Dat moet uitmaken of eigenaars van zonnepanelen nu wel of niet een netvergoeding moeten betalen aan hun distributeur voor het gebruik van het distributienet. Dan kan de netbeheerders een aardige som geld opleveren.

Maar hoe dan ook, na 2014 zullen de prijzen weer stijgen. Volgens André Pictoel van de VREG, die vanaf 1 juli 2014 de nettarieven zal vastleggen, is het afwachten hoe de prijsstijging zal verlopen. "Een forse stijging vanaf 2015 is één mogelijkheid, maar je kunt de stijging ook spreiden over verschillende jaren."

Vande Lanotte stuurt alvast aan op een verlengde blokkering van de nettarieven. Het is nog niet duidelijk voor hoelang. Van het idee van de minister om de btw op energieprijzen te verlagen van 21 naar 6 procent blijft helemaal niets over. Dat bleek gisteravond, toen de regering haar begrotingsplannen presenteerde.

>>6