Direct naar artikelinhoud

Verkoop personenwagens krijgt klappen

Het autosalon is er niet in geslaagd om de verkoop van personenwagens in ons land op te krikken. 'Het loopt duidelijk minder vlot', geeft automobielfederatie Febiac toe.

Het tweejaarlijkse autosalon zorgt doorgaans voor een meerverkoop van personenwagens in ons land. Maar dit jaar is dat niet het geval. Op het autosalon vorige maand in Brussel was er heel wat belangstelling. Dealers van aanwezige automerken stelden een pak offertes op. Maar effectieve aankopen van nieuwe wagens bleven vaak uit.

Febiac geeft dat toe. "De nazorg van het autosalon, waarbij de dealers belangstellenden in hun showroom uitnodigen, loopt duidelijk minder vlot", zegt woordvoerder Joost Kaesemans.

De tegenvallende verkoop heeft veel te maken mat de grote onzekerheid rond de bedrijfswagens. De aanpassing van fiscale regels zorgt voor onrust op de markt. De economische recessie zet eveneens een rem op de verkoop. Er was ook onduidelijkheid over de Vlaamse belasting op de inverkeerstelling van nieuwe wagens. "En je had in december nog een ongelooflijke rush op auto's door het stopzetten van de federale ecopremie", zegt Kaesemans.

Dat er sprake is van een terugval in de autoverkoop bleek vorige week reeds uit de cijfers van Febiac over de nieuw ingeschreven wagens in de maand januari. In totaal werden 44.732 personenwagens ingeschreven. Dat zijn 8.500 personenwagens of 16 procent minder dan in dezelfde maand vorig jaar.

Febiac zei toen dat de verkoop van het autosalon nog niet in de nieuwe cijfers was verrekend, omdat de meeste van de daar bestelde wagens vorige maand nog niet geleverd of ingeschreven zijn. Op basis van 'echo's' uit de sector, geeft Febiac nu toe dat het autosalon de terugval niet zal stoppen.

Van een flop van het autosalon, dat 7 procent minder bezoekers over de vloer kreeg, wil Febiac evenwel niet horen spreken. "De verkoop mag dan geen commerciële hoogvlieger zijn, voor ons gaat het om een correct verlopen salon", zegt Kaesemans.