Direct naar artikelinhoud

Nieuw bloedbad in opstandig Homs

In de wijk Jobar van de belegerde Syrische stad Homs zijn tientallen mensen omgekomen in wat een strafexpeditie lijkt te zijn. Het nieuwe bloedbad komt er op dezelfde dag dat een onderminister naar de Syrische oppositie overloopt.

Over het precieze aantal doden in Jobar lopen de berichten uiteen, maar het zouden er minstens 44 zijn. Twintig van de vermoorde mensen zouden lid zijn van een en dezelfde familie, zeggen activisten van de Lokale Coördinatie Comités (LCC). De moorden lijken een strafexpeditie te zijn na de inname van Homs vorige week.

De gruwelijkheden stuiten stilaan ook leden het regime zelf tegen de borst. In een op YouTube geplaatst filmpje zegt de Syrische onderminister Abdo Hussameldin niet langer 'de misdaden van dit regime' te willen steunen. Hij kiest de kant van de oppositie. Het is de hoogst geplaatste burger die overloopt sinds het begin van de opstand in Syrië, een jaar geleden.

'Huis afbranden'

"Ik sluit me aan bij de revolutie van mensen die strijden tegen de onrechtvaardige en onmenselijke campagne van dit regime", zei Hussameldin, een van de twee onderministers van Oliezaken. Hij heeft 33 jaar gediend in overheidsposities. Hussameldin zei ervan uit te gaan dat de regering uit wraak 'mijn huis zal afbranden en mijn familie opjagen'.

Bourhan Ghalioun, voorzitter van de Syrische Nationale Raad, prees de ex-onderminister. Hij zei te verwachten dat meer politici en bestuurders de kant van de oppositie zullen kiezen. Tot nu zijn vooral militairen overgelopen. Zij hebben het Vrije Syrische Leger gevormd.

De Verenigde Naties willen 1,5 miljoen mensen in Syrië snel voedselhulp gaan verstrekken. Dat heeft woordvoerder John Ging van het VN-bureau voor Noodhulp gisteren gezegd.

Valerie Amos, hoofd Humanitaire Zaken van de VN, heeft gisteren gezegd dat delen van de stad Homs 'volledig vernield' zijn. Amos bezocht een dag eerder de wijk Baba Amr. Zij zei getroffen te zijn door de verwoestingen daar. "Ik vraag me met zorg af wat er is gebeurd met de mensen in dit deel van de stad."

De speciale VN-gezant voor Syrië, Kofi Annan, is tegen militair ingrijpen in Syrië en het bewapenen van de oppositie. Hij waarschuwde er gisteren voor 'geen medicijn te gebruiken dat erger is dan de ziekte'. Annan reist morgen naar Damascus. Hij zal daar praten met vertegenwoordigers van het regime van president Bashar al-Assad en met leden van de oppositie. "We zullen al het mogelijke doen en druk uitoefenen om te bereiken dat er een eind komt aan de vijandelijkheden, het moorden en het geweld."

Woensdag werd bekend dat de Amerikaanse president Barack Obama het Pentagon opdracht heeft gegeven de mogelijkheden van militair ingrijpen in Syrië in kaart te brengen. Generaal Martin Dempsey, voorzitter van de chefs van staven, zei dat tijdens een hoorzitting in de Senaat. Tot de te bestuderen opties behoren een no-flyzone en een humanitaire luchtbrug.