Direct naar artikelinhoud

Pc-killer iPad 3 neemt kleine stappen

Apple heeft een nieuwe invulling gegeven aan de uitdrukking 'het oog wil ook wat'. De nieuwe iPad, de derde tabletcomputer van het Californische bedrijf sinds 2010, biedt vooral grotere visuele prestaties. De schermresolutie is met 3,1 miljoen beeldpunten twee keer hoger dan zijn voorganger. Andere grote veranderingen die de afgelopen weken door websites en bloggers waren voorspeld bleven uit tijdens de officiële voorstelling.

De iPad 3 heeft een krachtigere processor, het centrale rekenbrein. Die is vooral nodig om de grote hoeveelheid beeldpunten te verwerken die het kleine scherm moet verwerken. "De iPad heeft een hogere resolutie dan veel van de tv-toestellen in onze huiskamers", zei vicepresident Phill Schiller van Apple tijdens een presentatie in San Francisco.

Apple heeft een camera ingebouwd met een hogere resolutie, van 5 megapixels. Dat is nog altijd slechts de helft van wat veel standaard digitale consumentencamera's bieden. De camera neemt videobeelden in high- definition op. De tablet is geschikt gemaakt voor snellere mobiele internetverbindingen die mogelijk zijn met nieuwe netwerken, zoals 4G.

Volgens Apple-topman Tim Cook, die vorig jaar de overleden oprichter Steve Jobs opvolgde, laat de iPad zien dat post-pc-revolutie steeds verder om zich heen grijpt. "De computer vormt niet langer het centrum van het digitale leven." Apple verkocht meer iPads in het laatste kwartaal van 2011 (15,4 miljoen) dan HP 'gewone' computers (15,1 miljoen), zegt Cook. HP is de grootste computerbouwer ter wereld.

Apple verkocht vorig jaar 172 miljoen iPhones, iPads en iPod Touches (mediaspelers); deze niet-pc's maken driekwart van de omzet uit. De nieuwe iPad is vanaf 23 maart te koop bij ons. De prijs voor de zes versies (verschillende opslagcapaciteit, alleen wifi of met mobiel internet) van de tablet blijft dezelfde.