Direct naar artikelinhoud

Videogames en lego populairst

Van de vijf uur vrije tijd die kinderen per dag hebben, besteden ze anderhalf uur aan televisiekijken. “Als we daar computer- en videospelletjes bijtellen dan komen we uit op een goede drie uur per dag dat kinderen achter een scherm zitten”, zegt Vanessa De Geest van het Mechelse Speelgoedmuseum. En dat geldt zeker ook voor meisjes: de Nintendo DS blijkt bij hen zo mogelijk nog populairder dan bij jongens. “Dat zal voornamelijk aan het aanbod van de spelletjes liggen”, meent De Geest, “want jongens zijn evenveel bezig met videogames.”

Die drie uur per dag laat nog twee uur over om te spelen, maar ook dat halen kinderen niet. Ze zijn immers ook nog in de weer met huiswerk maken (49 minuten), lezen (36 minuten) of tekenen (36 minuten). “De kinderen hebben bovendien een erg drukke agenda. Ze moeten naar de muziekschool, de sport- of jeugdclub. Voor het traditionele spelen blijft maar 55 minuten per dag over. Eigenlijk is dat bedroevend weinig.” Dat vinden de kinderen zelf ook: mochten ze zelf kunnen kiezen dan zouden ze liefst ruim een uur extra per dag gewoon spelen. Tegelijkertijd zouden ze ook wel meer op de computer of console willen spelen, wat er op wijst dat ouders nu meestal een beperking opleggen.

Als kinderen dan toch ouderwets spelen, gaan jongens voor lego: meer dan vier op de tien noemt het als één van de favoriete speeltjes. Bij de meisjes is knutselen de geliefde activiteit.

Zo erg is het ook nog niet gesteld met de inactiviteit. Als buitenspeelgoed komt de trampoline als grote favoriet naar boven. Gevraagd naar wat er op de speelplaats zou moeten bijkomen, menen drie op vijf dat een trampoline de volgende aankoop moet worden. Op die speelplaats heersen overigens de spelletjes van vroeger: een vijfde van de meisjes houdt het op ‘babbelen’, maar voor de rest zijn voetballen en tikkertje veruit het meest populair. Rages à la de Gogo’s van Carrefour of de Pixarkaarten van Delhaize, waarbij geruild moet worden, zijn in de helft van de scholen niet welkom. 63 procent van de kinderen is daar allesbehalve verdrietig om.