Direct naar artikelinhoud

Credit Suisse hoest recordboete van 2 miljard euro op

Credit Suisse moet in de VS een recordboete van 1,9 miljard euro betalen in een zaak van belastingontduiking. De Zwitserse grootbank pleitte zelf schuldig in de zaak. Het is de eerste keer in 25 jaar dat een financiële instelling zoiets doet. Ook BNP Paribas dreigt een monsterboete te moeten ophoesten.

Het Amerikaanse gerecht haalt een stevige slag thuis. Credit Suisse geeft toe dat het decennialang duizenden Amerikaanse klanten heeft geholpen bij het ontduiken van belastingen via rekeningen in Zwitserland. Credit Suisse, dat onder leiding staat van de Amerikaanse CEO Brady Dougan, betaalt een boete van 2,6 miljard dollar, omgerekend zo'n 1,9 miljard euro.

De bank bereikte pas na lange onderhandelingen een overeenkomst over die boete met het Amerikaanse gerecht. De rechtbank wou de bank aanpakken voor haar overtredingen, maar tegelijk ook vermijden dat de bekentenis de financiële instelling onderuit zou halen. Sinds de financiële crisis in 2008 en de ondergang van zakenbank Lehman Brothers is de vrees groot dat grootbanken praktisch onaantastbaar zijn, doordat ze zo verweven zijn met de globale economie en het financiële systeem.

Net om die reden klonk de Amerikaanse minister van Justitie Eric Holder behoorlijk enthousiast over de schuldbekentenis van Credit Suisse: "Deze zaak toont aan dat geen enkele financiële instelling, ongeacht de omvang of het globale bereik, boven de wet staat. Credit Suisse hielp Amerikaanse klanten met het verstoppen van hun vermogen op buitenlandse rekeningen en met het omzeilen van belastingen. Als een bank zich aan dit wangedrag waagt, mag ze verwachten dat het gerecht alle middelen inzet voor criminele vervolging."

Het risico bestond er concreet in dat banktoezichthouders als gevolg van de bekentenis de licentie van Credit Suisse zouden intrekken. Daarmee zou de Zwitserse bank haar activiteiten hebben moeten stopzetten, met alle gevolgen van dien. De Federal Reserve en regulatoren van de staat New York gingen akkoord om de licentie van de bank niet af te nemen, zodat de bank kan blijven verder werken. Een belangrijk precedent, want verwacht wordt dat deze overeenkomst een model is om binnenlandse en buitenlandse grootbanken in de toekomst te vervolgen.

Dat kan meteen gevolgen hebben voor PNB Paribas. De Franse bank met de Belgische staat als grote aandeelhouder, kijkt in de Verenigde Staten aan tegen een monsterboete omdat ze zich niet hield aan Amerikaanse embargo's en sancties tegenover landen als Soedan en Iran. Onlangs was sprake van een boete van 2 miljard dollar voor de bank, maar intussen zou het volgens insiders gaan om 5 miljard dollar, bericht The New York Times.

"Wij hebben veel spijt van ons wangedrag uit het verleden", zei Brady Dougan, CEO van Credit Suisse, in een korte mededeling. De bank zette al 800 miljoen dollar, bijna een derde van de boete opzij, om op de bekentenis te anticiperen.

Zwitsers bankgeheim

Het is afwachten welke gevolgen de zaak heeft voor het Zwitserse bankgeheim. De namen van de duizenden Amerikaanse klanten die belastingen ontdoken hebben, zijn nog niet vrijgegeven, maar Credit Suisse zou volgens financieel persbureau Bloomberg aan de Amerikaanse autoriteiten wel beloofd hebben om te helpen bij het achterhalen van hun identiteit, onder meer door extra informatie te geven over het aantal rekeningen en over waar het geld naartoe ging.

Het is de eerste keer sinds 1989 dat een financiële instelling instemde met een schuldbekentenis. Toen was het zakenbank Drexel Burnham Lambert die akkoord ging met een bekentenis, nadat het fraudeerde met rommelobligaties.