Direct naar artikelinhoud

Verboden voor Britse homo's: stijldansen

Trouwen mogen ze, de Britse homo's en lesbiennes, maar kunnen ze binnenkort nog stijldansen? De British Dance Council overweegt namelijk een competitieverbod in te stellen voor duo's die hetzelfde geslacht hebben. Een dansend paar moet, zo beweert de dansorganisatie, bestaan uit 'een heer en een dame'. Wel organiseert het met alle liefde aparte competities.

Mede dankzij het populaire dansprogramma Strictly Come Dancing beleeft ballroomdancing een renaissance in het Verenigd Koninkrijk. Volgens de British Dance Council heeft deze opleving ook een schaduwzijde: mannelijke of vrouwelijke stellen boeken steeds meer succes. Zeker mannelijke dansers zouden door hun fysiek in het voordeel zijn tegen traditionele stellen. Dansbobo Bryan Allen wijst erop dat herenkoppels op Wimbledon ook niet mee kunnen doen aan de gemengd dubbel. Daarom stelt hij voor hen aparte 'same sex'-competities te houden.

Er is volop kritiek gekomen op het voorgestelde verbod, dat op 21 juli tijdens de jaarvergadering zal worden besproken. De BDC stelt de regels voor zowel amateur- als professionele wedstrijden vast. Mensenrechtenacitvisten menen dat het in strijd is met de gelijkheidswetgeving. Ook vanuit de danswereld zelf is er met verontwaardiging gereageerd, bijvoorbeeld door Heather Devine, die met haar danspartner Chrisi Lyons deelneemt aan Strictly Come Dancing. "Het zou betekenen dat we niet meer kunnen dansen in de grote wedstrijden", meldde Devine.

Ze voegde eraan toe dat, anders dan bij voetbal of tennis, kracht geen beslissende rol speelt op de dansvloer.