New York verplicht vaccinatie na mazelenuitbraak

door
Belga
Leestijd 1 min.

De stad New York heeft vandaag de medische noodtoestand uitgeroepen na een mazelenuitbraak, en het voor burgers verplicht gemaakt om zich te laten vaccineren. De vaccinatieverplichting geldt voor alle mensen die in de getroffen gebieden in Brooklyn wonen, op straffe van boetes, kondigde burgemeester Bill de Blasio aan op een persconferentie.

Het getroffen gebied in Williamsburg, in Brooklyn, is de thuisbasis van een orthodox-joodse gemeenschap. Het kantoor van de New Yorkse burgemeester zei dat ze de gemeenschap hebben benaderd in het Engels en het Jiddisch.

Sinds oktober 2018 werden er al bijna 300 gevallen van mazelen geregistreerd, terwijl dat er in heel 2017 maar twee waren. De Blasio weet dat vooral aan de antivaccinatiebeweging die aan invloed wint in de VS, en die de veiligheid van vaccinaties in twijfel trekt. "Het is cruciaal dat mensen begrijpen dat vaccinaties tegen mazelen werken: het is veilig, het is effectief, het is beproefd", aldus de burgemeester.

Hij waarschuwde ook voor 'mazelenfeestjes', waar ouders hun kinderen blootstellen aan de mazeleninfectie om hen immuun te maken.

bron: Belga