Direct naar artikelinhoud

Europese Commissie: 'Belgische schuld klimt naar 101,7 procent'

De overheidsschuld in België zal dit jaar verder stijgen, tot 101,7 procent van het bruto binnenlands product, om pas vanaf 2015 in dalende lijn te gaan. Dat staat in de zopas gepubliceerde 'lenteprognoses' van de Europese Commissie. Zij bevestigt haar groeiprognose voor de Belgische economie van 1,4 procent dit jaar.

"Er wordt geen verdere verbetering verwacht van de overheidsfinanciën", schrijft de Commissie in haar prognoses. Zo zou het begrotingstekort dit jaar stabiel blijven op 2,6 procent van het bruto binnenlands product. De Commissie verwacht voorts dat de overheidsschuld, die vorig jaar 101,5 procent van het bbp bedroeg, dit jaar nog een beetje zal stijgen. "Ze zal in 2015 beginnen verminderen", klinkt het.

Wat de economische groei betreft, bevestigt de Europese Commissie de prognose van 1,4 procent die ze ook al in februari had vooropgesteld. De Commissie is daarmee optimistischer dan de Nationale Bank, die tot nu toe uitgaat van 1,1 procent groei.

Volgend jaar zal de Belgische economie volgens de Commissie met 1,6 procent groeien. In februari sprak ze nog van 1,7 procent.

De groeimotoren zijn vooral de gezinsbestedingen en vanaf 2015 ook de bedrijfsinvesteringen. In 2013 groeide de Belgische economie met 0,2 procent.

De Europese Commissie verwacht voor de hele Europese Unie een economische groei van 1,6 procent in 2014 en van 2,0 procent in 2015.