Direct naar artikelinhoud

elektronica Tv-divisie Philips pas in 2011 uit rode cijfers

Het Nederlandse elektronicaconcern Philips heeft zijn beleggers verzekerd dat het verwacht in 2011 eindelijk nog eens winst te boeken in zijn televisieafdeling. Eerder dacht Philips dat de tv-divisie nog dit jaar uit de rode cijfers zou geraken. Dat blijkt niet te lukken, de groep verwacht een operationeel verlies van 60 à 90 miljoen euro. Na een piekverkoop in de aanloop naar het WK voetbal is de tv-verkoop de voorbije maanden teruggevallen. Daardoor wordt Philips geconfronteerd met hoge voorraden en sterk dalende prijzen (tot 20 à 30 procent) door de felle concurrentie.

Retail

Colruyt trekt omzetprognoses op

Tijdens een analistenvergadering heeft Colruyt de prognose voor de omzetgroei scherper en hoger gesteld. Financieel directeur Wim Biesemans mikt nu op een groeivork van 6 tot 6,8 procent. In eerste instantie was dat 4,25 tot 6,5 procent. “Wij kunnen nu beter inschatten hoe de rest van het jaar zal verlopen”, zei Biesemans. “We weten nu dat er wel degelijk een inflatie van de voedselprijzen zal zijn en we kunnen ook bouwen op ons hoger marktaandeel.” Colruyt trekt ook het doel voor zijn totale aantal winkels in ons land op van 240 tot 260.

Lidl riskeert boete van 55.000 euro

Het Openbaar Ministerie heeft voor de Gentse correctionele rechtbank een boete van 55.000 euro geëist tegen Lidl wegens misleidende reclame. Volgens het parket heeft de warenhuisketen promotieartikelen aangeboden waarvan er onvoldoende voorraad was, wat een inbreuk is op de wet inzake de handelspraktijken. Het gaat om 160 acties tussen eind 2007 en maart 2010. Volgens ontevreden klanten ging het om lokvogelpraktijken, waarbij ze naar de winkels werden gelokt met aantrekkelijke promoties die te snel uitverkocht waren. De uitspraak valt op 22 december.

Energie

Eandis haalt 170 miljoen euro op

Eandis heeft met zijn obligatie-uitgifte 170 miljoen euro opgehaald. In juni haalde de Vlaamse energienetbeheerder al 150 miljoen euro op. Met de 320 miljoen euro die het nu binnenheeft, kan Eandis zijn investeringsplannen uitvoeren. Via deze operaties diversifieert Eandis zijn financieringsbronnen. Het wordt ook minder afhankelijk van bankfinanciering. Volgend jaar wil Eandis ook obligaties plaatsen bij institutionele beleggers buiten België. Daarvoor zal het een kredietrating aanvragen bij Moody’s.