Direct naar artikelinhoud

'Cultuur kan alternatief zijn voor nieuws en sport'

Terwijl Canvas cultuurprogramma's als Rubriek 700 tot 's avonds laat opspaart, kan in Nederland zo'n programma wel in prime time. Zondag heeft R.A.M, het cultuurprogramma van de VPRO, ook nog eens drie Belgen te gast: Jan Decleir, Tom Barman en de onnavolgbare Vitalski.

Brussel

Van onze medewerker

Hans Van Goethem

Binnenkort gaat in Nederland de film SuperTex, met Jan Decleir in de hoofdrol, in première. Dat is voor het Nederlandse cultuurprogramma R.A.M de ideale aanleiding om de Vlaamse acteur uitgebreid te interviewen over zijn hele carrière. "Hij is in Nederland een heel beroemd en gerespecteerd acteur", klinkt het op de redactie van R.A.M. Onze noorderburen zien Decleir dan ook als "een toonaangevend acteur die bepalende rollen heeft gespeeld in Nederlandse films die een Oscar in de wacht wisten te slepen, zoals Karakter en Antonia."

Dat dEUS-frontman, singer-songwriter en regisseur Tom Barman in dezelfde aflevering als Decleir zit, is "toeval maar mooi meegenomen", aldus de R.A.M-redactie. Ze hadden verschillende redenen om hem uit te nodigen. Zo waren Nederlandse critici enthousiast over zijn regiedebuut Anyway the Wind Blows, al vond het grote publiek over de Moerdijk de weg naar die film niet. Vooral met zijn intimistische optredens met pianist Guy Van Nueten gooit Barman hoge ogen in Nederland. Daarom zal het tweetal ook enkel nummers spelen in R.A.M.

En omdat zowel Barman als Decleir afkomstig zijn uit Antwerpen, wou R.A.M er wel eens een kijkje gaan nemen. De onnavolgbare nachtburgemeester van de stad, Vitalski, neemt de taak op zich om de Nederlanders rond te leiden.

Sterk is dat een programma als R.A.M in Nederland in prime time kan, terwijl Canvas in Vlaanderen programma's als Rubriek 700 opspaart voor een later uitzenduur. "Een cultuurprogramma kan zeker in prime time", vindt R.A.M-eindredacteur David Kleijwegt. "Op zondag zitten we wel met de moordende concurrentie van het nieuws en een monument als Studio Sport, maar het is net goed dat de kijkers met R.A.M daarvoor een alternatief hebben. Onze kijkcijfers zijn sinds we uitzenden in prime time ook verbeterd. Cultuur in prime time, het kan dus."

R.A.M

Ned 3 19.35