Direct naar artikelinhoud

'Paus sluit afschaffen celibaat niet uit'

Vlak voor zijn wijding tot paus heeft Benedictus XVI aan de Nederlandse bisschoppen laten weten dat hij niet uitsluit dat het celibaat ooit afgeschaft wordt. Dat blijkt uit een interview in het KRO-programma Brandpunt.

Toen Benedictus nog gewoon kardinaal Joseph Ratzinger was, verraste hij de top van de Nederlandse clerus met zijn losse houding ten opzichte van het celibaat. Dat heeft de oud-bisschop van Breda, Tiny Muskens, laten weten. Muskens is zelf een voorstander van de afschaffing van het verbod op relaties voor priesters. Hij was benieuwd naar de houding van Ratzinger, die in een vorig leven aan het hoofd stond van de Congregatie voor de Geloofsleer en in die hoedanigheid buitengewoon veel invloed had in Rome.

Ratzinger liet weten dat hij niet uitsloot dat het celibaat ooit afgeschaft zou worden, maar zei erbij dat hij dat 'de eerste tien jaar nog niet ziet gebeuren'. De Nederlandse bisschoppen wisten volgens Muskens niet wat ze hoorden. "We hadden gedacht dat hij er principieel tegen zou zijn. Dit betekent dat hij het celibaat ter discussie kan stellen."

Vorige maand bleek nog dat Ratzinger als jonge priester ooit een memorandum ondertekende dat een versoepeling van de celibaatsregels bepleitte, in de hoop zo een oplossing te bieden voor het priestertekort. Anderzijds was de huidige paus vorig jaar, toen de kerk in volle crisis was door alle pedofilieschandalen, erg duidelijk in zijn communicatie. Hij liet toen weten dat het celibaat het teken is van 'volledige devotie' en dat er geen sprake kan zijn van een afschaffing. (KH)