Direct naar artikelinhoud

Vlaanderen in cijfers

Waar zal Vlaanderen staan in 2050 en welke lange-termijnvisie is daarvoor nodig? Daar wil de Vlaamse regering tegen september een zicht op hebben. In een ontwerpnota worden nu al de 'megatrends' opgelijst.

► Het armoederisico klokt af op 15,4 procent, wat wel een pak hoger ligt dan de Europese doelstelling van 10,5 procent voor 2020.

► In 2050 zullen er zeven miljoen Vlamingen zijn. Dat de bevolking blijft aangroeien, komt door de instroom van migranten. Nu heeft 18,4 procent van de Vlamingen een buitenlandse herkomst.

► Nog in 2050 zal 27,3 procent van de Vlamingen ouder zijn dan 65 jaar. Omdat de ouderen steeds ouder worden en het aandeel jongeren stagneert, draagt een steeds kleinere groep de kosten van de sociale zekerheid. Tegen 2030 zal de vergrijzing 30 procent van het bbp opslorpen.

► Over 25 jaar verwachten experts 3 miljoen huishoudens, nu zijn dat er nog 2,7. In 2050 zullen dat er 3,2 miljoen zijn. Vooral in de steden zijn er steeds meer alleenstaanden.

► Tussen 2016 en 2019 zal de economie elk jaar met 1,7 procent groeien. In diezelfde periode zouden er een kleine 20.000 jobs bijkomen. Bijna 72 procent van de mensen is aan het werk.

► Ruim 45 procent van de Vlamingen is hooggeschoold. Hun aantal ligt zeer hoog en blijft ook toenemen, al komen er in de buurlanden en de rest van de EU sneller hooggeschoolden bij.

► Tien procent van de volwassenen heeft weinig of geen contacten met familie of vrienden. Toch is de sociale cohesie, in vergelijking met andere landen, in Vlaanderen nog best goed.

► Tweeëntwintig procent van de Vlamingen heeft vertrouwen in 'de overheid' en 32 procent in de Vlaamse regering.

► De Vlaming verliest gemiddeld één gezond levensjaar door milieuvervuiling.