Direct naar artikelinhoud

Ook New York voortaan op de deelfiets

Na Barcelona, Rio de Janeiro, Londen, Sjanghai, Brussel, Antwerpen en nog tientallen andere steden heeft nu ook de Big Apple eindelijk een fietsdeelsysteem. Dat moet op termijn een van de grootste wereldwijd worden.

Tien maanden later dan voorzien - onder meer door de passage van orkaan Sandy - zijn maandag in New York de eerste fietsdeelstations ingehuldigd. Zesduizend fietsen zijn te leen, verspreid over 333 stations in Manhattan en zijn hippe buur Brooklyn. Op termijn moeten dat tienduizend tweewielers worden die aan zeshonderd haltes kunnen worden gestald.

14.000 enthousiaste New Yorkers hebben al ingetekend voor het fietsdeelsysteem. New Yorks burgemeester Michael Bloomberg noemde het programma een "grote aanwinst" voor de stad. "We hebben nu een volledig nieuw vervoerssysteem zonder dat we daaraan een cent belastinggeld hebben gespendeerd."

Maar niet alle New Yorkers waren zo blij met de nieuwe 'Citi Bikes'. Velen vroegen zich af of de New Yorkse wegen niet gevaarlijker zouden worden als meer fietsers zich een weg banen tussen het drukke autoverkeer. Andere inwoners zien dan weer liever geen parkeerplekken plaatsmaken voor de nieuwe deelfietsen, of zeggen dat de stations er erg lelijk uitzien.

Maar medewerkers van de Londense burgemeester Boris Johnson hadden het New Yorkse verkeersdepartement verwittigd dat de burgers aanvankelijk erg hun beklag zouden doen. "Ze zeiden dat we een half jaar gehaat zouden worden", zei directeur Jon Orcutt tegenThe New York Times. "En dat we daarna geliefd zullen zijn."

Fietsdelen in New York kost je jaarlijks 95 dollar (73,5 euro), met daarin inbegrepen alle ritjes van minder dan drie kwartier. Vanaf 2 juni kun je de deelfietsen ook voor een week of maand gaan huren - een interessante mogelijkheid voor de Europese toerist.