Direct naar artikelinhoud

Controversiële 'wereldrente' wordt ontdubbeld

Libor, het invloedrijkste én controversieelste rentetarief ter wereld, krijgt waarschijnlijk geen 'Big Bang'-hervorming. Libor-hervormer Martin Wheatley wil het systeem vervangen door een hybride rentetarief.

Martin Wheatley, topman van de Britse beurswaakhond FSA, heeft de ondankbare taak Libor te hervormen. Libor is veruit het belangrijkste rentetarief ter wereld. Het rentetarief vormt wereldwijd de basis van zo'n 350.000 miljard dollar (270.000 miljard euro) financiële contracten, zoals hypotheken en bedrijfskredieten.

Het probleem is dat Libor tot nog toe op een geheime plek in Londen vastgeprikt werd door een select clubje van 16 grootbanken. Alleen is zo'n deal een recept voor manipulatie en bleek de voorbije jaren niet geheel verrassend dat de grootbanken die 'wereldrente' ook effectief gretig naar hun hand zetten.

Wheatley stelt nu voor de huidige Libor te vervangen door een hybride systeem. De 'fixing' door grootbanken blijft bestaan om continuïteit te verzekeren voor de bestaande contracten. Maar daarnaast moet er al vanaf volgend jaar een rentetarief komen dat gebaseerd is op effectieve transacties tussen grootbanken en dus niet wat bankiers dénken wat de rente bij een transactie zou kunnen zijn.

Verzet

Maar die omzichtige aanpak met het behoud van het controversiële fixingsysteem zal waarschijnlijk op stevig verzet stoten bij Amerikaanse toezichthouders. Gary Gensler, voorzitter van de Amerikaanse derivatenwaakhond en Libor-nemesis CFTC, wil Libor "as we know it" gewoon afschaffen. "Als een rente voorbijgestreefd is, moet die afgeschaft worden." Volgens Gensler is de dagelijkse Libor-fixing niet langer betrouwbaar, omdat banken niet langer voldoende kredieten zonder onderpand verlenen om tot een betrouwbare indicator te komen.

Maar Wheatley argumenteert dat het geringe aantal transacties net een argument is om Libor niet drastisch op de schop te zetten. De Libor-rente op 3, 6 en 12 maanden is nu vrij stabiel, precies omdat er nauwelijks nieuwe transacties zijn die aanleiding kunnen geven tot een ander tarief. Rentetarieven die wel op transacties geënt zijn, zoals swaps, zijn daarentegen erg volatiel.