Direct naar artikelinhoud

Dijenkloof als modetrend

Een 'nieuwe trend' onder tienermeisjes baart gezondheidsexperts zorgen. Een 'kloof' tussen je dijen krijg je enkel dankzij een draconisch dieet, luidt het. 'Klopt niet helemaal. Zo'n kloof heeft vooral met je anatomie te maken', weet plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs.

Spillebenen die elkaar niet raken, zelfs niet wanneer je voeten naast elkaar staan. Het fenomeen is te bezichtigen bij atleten, op catwalks en in modemagazines met overijverige photoshopmedewerkers. Maar ondertussen blijkt de specifieke constructie een nieuwe hit onder bepaalde groepen jonge vrouwen. Op sites die jezelf uitmergelen als hoogste levensdoel promoten is de 'thigh gap' of 'dijenkloof' de nieuwste rage, inclusief foto's van semi-beroemdheden die hun kloof of vallei demonstreren.

Groot voorbeeld is het Britse model Cara Delevingne. En de verering van de look, die hier ook doordringt, gaat zelfs zo ver dat bewonderaars Twitteraccounts hebben opgericht om de dijenkloof van voorbeelden te eren of om hun eigen afvalexperimenten met het oog op een kloof te documenteren. Thinspiration, een site die meisjes aanzuigt om je kapot te vermageren, gaat ook voor de nieuwe obsessie.

Anorectisch dieet

Experts zien het als een nieuw risico, omdat een dijenkloof alleen het resultaat zou kunnen zijn van een anorectisch eetpatroon. "Meisjes die al aan de lijn doen, kunnen door dit soort trends een eetstoornis ontwikkelen. Zij schieten door", zegt de Nederlandse kinderpsychiater Annemarie van Elburg in het Algemeen Dagblad.

Plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs weerlegt evenwel dat de dijenkloof een nieuw verlangen is dat je met een leven op water en sla kunt inlossen. "Al mijn hele carrière zuig ik vet weg bij vrouwen die dijen willen die elkaar niet raken. En al altijd vinden velen dat aantrekkelijk", zegt Hoeyberghs.

Maar het fenomeen heeft alles te maken met je skelet en minder met je staat van uithongering. Hoeyberghs: "Bij vrouwen die een kleine hoek hebben tussen de dijenhals, het bovenste deel van de dijen en de heupen, ontstaat sneller een dijenkloof. Zo'n kleine hoek heeft het voordeel dat je rechte benen en knieën hebt. Bij wie een grote hoek heeft, is er soms een correlatie met voedselovergevoeligheid en zwaarlijvigheid. Wie daaraan lijdt heeft vaker X-benen, een grote hoek tussen dijenhals en heupen en dus 'plakkende' dijen. Maar vooral de manier waarop een vrouw met zo'n kleine hoek krachtige passen kan zetten dankzij die rechte knieën zorgt voor de aantrekkingskracht ", legt de chirurg uit.

Je uithongeren om zo'n ondertussen beruchte kloof te bereiken zet volgens hem geen zoden aan de dijk. "Wanneer de hoek tussen je dijbenen en je heupen groter is dan gemiddeld zal dat niet helpen. Bij sommige vrouwen, maar zeker niet bij allemaal, kan een liposuctie tussen de binnenkant van de dijen het gewenste resultaat geven. Die ingreep doen we al jaren. Maar ook daar is duidelijk dat de stand van het skelet doorslaggevend is."