Direct naar artikelinhoud

Onderzoek naar corruptie door CEO Swissport België

De onderzoeksrechter van Charleroi heeft de voormalige topman van de luchthaven van Charleroi Brussel-Zuid, Marcel Buelens, in verdenking gesteld voor corruptie. Dat meldt de nieuwssite voor touroperators PAG Tour. Buelens, momenteel CEO van bagageafhandelaar Swissport waarvan het personeel deze week staakte, bevestigt dat er een onderzoek bestaat, maar is naar eigen zeggen niet op de hoogte van een aanklacht.

Volgens PAG Tour is ook de voormalige topman van securitybedrijf Securitas in verdenking gesteld. Het zou gaan om een zaak van ongeoorloofde beïnvloeding bij het toekennen van een veiligheidsopdracht aan Securitas op de luchthaven van Charleroi. Buelens was er toen CEO en zou een luxesafari hebben gekregen.

Buelens ontkende aan persagentschap Belga dat Securitas werd bevoordeeld. Hij zegt dat er al jaren een onderzoek aan de gang is, maar dat hij niet officieel op de hoogte is gebracht van een aanklacht.

De aanbesteding werd eind 2008 gewonnen door G4S, maar Securitas trok naar de Raad van State, waar het bedrijf uiteindelijk gelijk kreeg. Dat gebeurde nadat Buelens in juni 2009 door de toenmalige voorzitster van de luchthaven, Edmée De Groeve, was ontslagen. "Ik ben nooit tussengekomen", zegt hij. Buelens ontkent niet dat hij in 2007 op reis ging met de toenmalige Securitastopman en nog zes anderen. Maar dat gebeurde in de privésfeer, luidt het.

Bij het gerecht in Charleroi beweert men ook niet op de hoogte te zijn van deze aanklachten. De onderzoeksrechter is op vakantie.