Direct naar artikelinhoud

Stof vreten op weg naar regenboogtrui

John Lelangue heeft een nieuwe baan. De komende twee jaar wordt hij sportief directeur bij de wielerfederatie van Qatar. Anders gezegd: Lelangue gaat het wereldkampioenschap wielrennen organiseren, dat in 2016 in Qatar plaatsvindt.

De verhuisdozen in Monaco staan klaar. Op 29 oktober worden ze naar Doha in Qatar gevlogen. Dat wordt de nieuwe vaste stek van John Lelangue en zijn vrouw. Want als je een WK wil organiseren, moet je het goed doen. "Ik heb geen problemen met verhuizen. Ik ben een Belg, maar ik woon al twintig jaar niet meer in België. Ik heb in Parijs en in Monaco gewoond, nu wordt het Doha."

Tot september was Lelangue werkloos. Na de Tour van 2013 werd hij bij de Zwitserse miljoenenploeg BMC bedankt voor bewezen diensten. Zes jaar lang was Lelangue er sportdirecteur. De laatste drie jaar ontfermde hij er zich over Gilbert.

Hoe Lelangue nu in Qatar terechtkomt? Het begon in augustus met een telefoon van sjeik Khalid Bin Ali Al Thani. Sjeik Khalid is voorzitter van de Qatar Cycling Federation. Lelangue werkte voor Tourorganisator ASO toen sjeik Khalid aan Eddy Merckx liet weten dat hij graag een wielerronde van Qatar zou hebben. Merckx belde John Lelangue, zoon van zijn goede vriend en ex-ploegmaat Bob Lelangue. Of John iets kon doen voor hem? Lelangue overtuigde zijn toenmalige ASO-baas Jean-Marie Leblanc. De eerste Ronde van Qatar vond plaats in 2002. Van 2002 tot 2005 zou Lelangue koersdirecteur zijn in Qatar. Daarna keerde hij naar Qatar terug als ploegleider. Eerst bij Phonak, de ploeg van de verguisde Tourwinnaar Floyd Landis. Daarna bij BMC.

"De contacten met sjeik Khalid zijn altijd gebleven", zegt Lelangue. Toen de sjeik hem in augustus belde voor het WK van 2016 zei de Belg snel ja.

Wel wind, geen berg

Qatar is niet het gedroomde land voor een wereldkampioenschap. Het is er warm, het waait er hard en het is vlak. Qatar wordt ook het eerste WK dat in het Midden-Oosten plaatsvindt. Er moeten logies en vervoer voor meer dan duizend renners uit meer dan uit dan 110 landen worden geregeld. Maar als dat in Canada (Hamilton 2003) en Australië (Geelong 2010) kon, dan moet Qatar ook wel lukken. De bouwwoede in Qatar is ongebreideld.

En wat doet Lelangue met de hitte? "Het voorstel is om naar half oktober te gaan. Het is dan nog wel warm in Qatar, 35 graden of zo. Maar de luchtvochtigheid is veel lager. Dat maakt het opnieuw draaglijk. Hitte op zich is geen probleem. Ik heb al een Tour Down Under en een Ronde van Californië meegemaakt waar het warmer was."

Aan de wind kan Lelangue niets doen. Blijft het vlakke parcours, dat is een struikelsteen voor de Internationale Wielerunie (UCI). Philippe Chevallier, directeur sport en techniek bij de UCI, zei vorig jaar dat Qatar een berg moest bouwen voor het WK van 2016. Waarom ook niet?

Boonen

Lelangue: "Ik heb Chevallier al ontmoet in Qatar. We zullen geen berg bouwen in Qatar. Het land biedt mogelijkheden genoeg. We hebben al een parcours uitgetekend. Tegen het einde van het jaar hopen we groen licht te krijgen van de UCI."

Of dat dan een parcours wordt op maat van Tom Boonen? Boonen is een Belg. Net als Lelangue. En Tom Boonen hoopt bij het WK 2016 in Qatar in schoonheid afscheid te kunnen nemen van het wielrennen. Niet voor niets werd hij vier keer eindwinnaar in de Ronde van Qatar, waar hij 22 etappes in totaal won. "Ik heb Boonen nog niet gesproken", zegt Lelangue. "Maar ik moet neutraal blijven. Ik kan geen parcours voor hem maken. Dat zal Tom wel begrijpen."