Direct naar artikelinhoud

'Sultan' Erdogan bouwt grootste paleis ter wereld in Turkije

Bijna het dubbele van de eerst begrote 280 miljoen euro: zoveel zal het nieuwe paleis van de Turkse president Erdogan in Ankara kosten. In Turkije klinkt de kritiek steeds luider. "De sultan heeft dit voor zichzelf gebouwd, en dat in een land met drie miljoen werklozen", zei oppositieleider Kemal Kilicdaroglu.

Erdogan kreeg al eerder de bijnaam 'sultan'. Dat hij nu gaat wonen in het enorme Ak Saray, het Witte Paleis, bevestigt zijn reputatie. Gigantisch is nog een understatement: met een oppervlakte van 300.000 vierkante meter en duizend kamers, is het het grootste paleis ter wereld.

Erdogan weigerde om zijn intrek te nemen in het Cankaya-paleis, dat tot nu was bestemd voor Turkse presidenten en ooit de ambtswoning van Atatürk was. In de plaats legde hij beslag op het nieuwe Ak Saray, dat eigenlijk bedoeld was als woonst voor de premier. Een rechter had eerder dit jaar de bouw van het paleis verboden, maar noemde dat verbod het werk van 'de parallelle staat', waarmee hij verwijst naar de beweging van Fethullah Gülen. Met die invloedrijke moslimgeestelijke ligt hij al jaren in de clinch.