Direct naar artikelinhoud

Tobback waarschuwt Geens

Tijdens zijn slotspeech op het sp.a-congres zette voorzitter Bruno Tobback de puntjes op i. De socialisten zullen geen bankenplan goedkeuren dat niet radicaal genoeg breekt met het verleden. Ook de verlaging van de loonlasten is een absolute prioriteit.

"Een job is pas een job, wanneer hij je toelaat om aan het einde van de maand de rekeningen te betalen." Voorzitter Bruno Tobback kreeg de handen luid op elkaar toen hij nadrukkelijk herhaalde dat zijn partij het niet begrepen heeft op mini- of flexi-jobs, maar wel een verschuiving van de lasten op arbeid naar inkomsten uit vermogens eist. Of om het met Tobback te zeggen: "Naar zij die vandaag nauwelijks of helemaal niet bijdragen." De vrijgekomen ruimte moet dan gaan naar sectoren waar loonkost echt het verschil maakt, waar de productiviteit lager ligt en de concurrentie zwaar, aldus de voorzitter.

Tobback haalde ook opnieuw uit naar de financiële sector, die volgens hem de oorzaak is van de geëxplodeerde staatsschuld. "Dat mogen we niet nog eens laten gebeuren", luidde het fors. Tobback voegde er meteen een waarschuwing aan toe voor minster van Financiën Koen Geens (CD&V), die momenteel onderhandelt over een bankenplan. "Dat is de reden waarom we niet zullen aanvaarden dat de bankenhervorming blijft steken in halve maatregelen." Voor sp.a moet zo'n hervorming garanderen dat een crisis zoals die van 2008 niet opnieuw kan gebeuren.

Daarnaast pleitte Tobback voor een nieuwe ronde gemeentelijke fusies. Volgens sp.a moet dat de efficiëntie van de overheid ten goede komen.