Toerisme Vlaanderen
JOKKO

Wachten op de trein in "Bruegel-Centraal": 16e-eeuwse kunst siert Brussel-Centraal

Het station van Brussel-Centraal is de komende twee weken uitgedost met figuren van de schilder Pieter Bruegel de Oude. Het gaat om een initiatief van Toerisme Vlaanderen naar aanleiding van het overlijden van de schilder 450 jaar geleden.

Het zal de pendelaars in Brussel-Centraal wellicht zijn opgevallen dat hun station er net iets anders uitziet. Een aantal muren is er versierd met prenten van Pieter Bruegel, de befaamde 16e eeuwse schilder. Onder meer figuren uit de schilderijen "De boerendans" en "Dulle Griet" zijn er tijdelijk te bewonderen. Naast de wandversieringen is in de grote hal ook een halfopen treincoupé gebouwd. Vanuit het "raam" van die coupé vormen taferelen van Bruegel het landschap. 

Toerisme Vlaanderen
JOKKO

Toerisme Vlaanderen investeerde 30.000 euro om het Centraal Station om te toveren tot een Bruegeliaans landschap. Het project kadert in een ruimer programma van drie jaar om de Vlaamse meesters nationaal én internationaal in de kijker te zetten. Tal van tentoonstellingen en projecten moeten buitenlandse bezoekers aantrekken en de interesse voor Rubens, Van Eyck en Bruegel versterken bij de Vlamingen. 

Zo kunnen bezoekers in de Brusselse Kapellekerk op zoek gaan naar figuren uit Bruegels schilderijen en loopt er een tijdelijke tentoonstelling in het openluchtmuseum van Bokrijk. Daarnaast focussen ook de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten, BOZAR, M-Museum in Leuven en het Kasteel van Gaasbeek op de schilder. 

De werken van Rubens en Van Eyck worden doorheen het driejarig programma ook in de verf gezet. Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts investeert 26 miljoen euro in een totaal van 16 projecten.  

De actie in het station loopt nog tot het einde van de paasvakantie en vindt niet toevallig plaats in Brussel-Centraal. Dagelijks nemen zo'n 60.000 reizigers er de trein, waardoor heel wat mensen de schilderprenten kunnen bekijken. De NMBS speelt in op de campagne door voordelige treintickets aan te bieden. Zo zijn er B-dagtrips te koop naar de tentoonstelling in Bokrijk, alsook naar BOZAR voor "Prenten in de eeuw van Bruegel".  

Toerisme Vlaanderen
JOKKO

Meest gelezen