Direct naar artikelinhoud

'Wij kweken geen varkens om ze dood te slaan'

Undercoverbeelden van kadavers in tonnen plaatsen de Vlaamse varkensboeren in een slecht daglicht. Dierenrechtenorganisatie Bite Back klaagt hen aan voor dierenverwaarlozing. 'Nonsens, deze taferelen horen bij ons beroep.'

Beelden die weinig fraais tonen met tonnen vol dode biggen, een stapel gemummificeerde kadavers, kreupele zeugen met zwellingen, bijtwonden, tepelkloven en vaginale uitstulpingen.

De dierenrechtenorganisatie Bite Back kwam gisteren met undercoverbeelden van negen varkenshouderijen in Antwerpen, West- en Oost-Vlaanderen. Voor Bite Back gaat het "duidelijk om een gebrek van adequate dierengeneeskundige zorg. Mocht mijn buurman op deze manier puppy's kweken in zijn kelder, dan schreeuwt iedereen moord en brand", zegt Benjamin Loison van Bite Back.

De organisatie diende bij het parket een klacht in tegen de negen varkenshouders voor dierenverwaarlozing. Toch vreest ze juridisch onvoldoende bewijs te hebben. "Tenzij je de Dierenwelzijnswet consistent volgt, tonen de beelden niets illegaals", stelt Loison. "Maar ze maken consumenten bewust over de oorsprong van hun varkensvlees."

"Wie in de varkensteelt werkt, weet dat dit nu eenmaal hoort bij het houden van varkens." Varkensboer Geert Wallays windt er geen doekjes om. De gruwelbeelden van Bite Back zijn hem en zijn collega's niet vreemd. Wallays is voormalig voorzitter van de Vereniging voor Varkenshouders (VEVA) en een van Vlaamse varkensboeren die Bite Back met de vinger wijzen.

Toch ontkent niemand van hen dat deze praktijken voorvallen in hun stallen. "Dat er biggen sterven, hoort nu eenmaal bij het beroep", klinkt het unisono. "Maar Bite Back trekt de beelden totaal uit hun context", zegt varkenshouder Steven Lafaut. "Ik wil me niet goedpraten, maar het welzijn van de varkens is altijd de eerste bekommernis. We kweken geen varkens om ze dood te slaan."

De gecontesteerde boeren kunnen ook in hun sector op bijval rekenen. Zo laken de Boerenbond en het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) de volgens hen oneerlijke beeldvorming van Vlaamse varkenshouderijen.

"Het is niet abnormaal dat op een worp van vijftien biggen, een big dood geboren wordt of vlak na de geboorte sterft", zegt Boerenbond-dierenarts Erik Mijtten. "De Vlaamse varkenshouderij heeft niets te verbergen, en wie aan de voordeur aanbelt, zullen we graag ontvangen en toelichting geven."