Direct naar artikelinhoud

Past de praal van een parade nog?

Er waren detachementen die herinnerden aan de oorlog van '14-'18: dat was nieuw, dat moest nu na 100 jaar. Niet nieuw was de Koninklijke Escorte te paard. Net als de Muziekkapel van de Marine, een stoet veteranen, de para's en de Leopard-tanks waarvan afscheid genomen wordt. Samen defileerden ze voor het Koninklijk Paleis, voor Filip en Mathilde en voor het volk. Dat is 21 juli in België: de Nationale Feestdag wordt gevierd met een defilé. Dat is traditie.

Moet het en is het wereldwijd? Dat zou je denken want af en toe rollen zo'n beelden over het scherm. De parades op het Rode Plein in Moskou. De fiere straaljagers die op Quatorze Juillet de hemel boven de Champs Elysées (en boven het hoofd van de mee paraderende president) de Franse kleuren geven. Het georchestreerde machtsvertoon in Noord-Korea. Vier jaar terug was de meest aandoenlijke parade die voor de vijftigste verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid. Nieuwe tanks rolden het speciaal aangelegde asfalt meteen kapot, en in de stoet reden de vuilniswagens van Kinshasa mee.

Uitzondering

Maar het moet niet en het is echt niet zo wereldwijd verspreid als wij denken. De Verenigde Staten doen het niet. Duitsland ook niet. Nederland evenmin. België is eerder een uitzondering. En opvallend: gisteren werd de noodzaak van het defilé op twee plekken in vraag gesteld. In een column op deredactie.be stelde VRT-journalist Johan De Ryck zich de waarom-vraag. Terwijl die andere landen met hun parade een revolutie of een militaire feit herdenken, doet België dat niet eens, schreef hij. Het leger paradeert op de dag die pas een eind na de Belgische onafhankelijkheid in 1830 als Nationale Feestdag werd ingesteld. En op Twitter vroeg econoom Geert Noels zich af: "Het militaire defilé als hoogtepunt van een Belgische nationale feestdag in 2014... Dat is toch niet het beeld dat we willen tonen? #21juli" Noels heeft meer dan 46.000 volgers op Twitter, met zo'n veertig retweets en wat commentaren, kun je niet spreken van een breed gedragen maatschappelijk debat. Maar de vraag mag gesteld. Past de praal van deze parade nog? En een antwoord mag gezocht worden. Dat blijkt dan weer moeilijk. Iets met de Rode Duivels? Stromae? Een optreden van Geert Hoste? Niemand weet het.

Misschien dat Nederland een voorbeeld kan zijn. Geen parade op Koningsdag, omdat ze vinden dat militair vertoon niet past in een moderne samenleving. Alleen op Veteranendag (de laatste zaterdag van juni) is er wel iets van een defilé. "Maar dan toch vooral veteranen, met stok en rollator", zegt een collega van De Volkskrant. "Heel af en toe vliegen er tijdens een demonstratie wat F16's over die dan uit hun motoren de nationale driekleur stoten. Maar dan heb je het echt wel gehad." Op Koningsdag kleurt Amsterdam wel oranje, is er een stoet van bootjes op de grachten en is zowat elk huis versierd en de stoep een lint van kraampjes. Er valt over na te denken.