Direct naar artikelinhoud

STANDPUNT

Misschien heeft de N-VA toch gelijk en is Vlaanderen echt wel een aparte democratie. Het is alleszins zowat de enige in de hele wereld waar getolereerd wordt dat toppolitici op geregelde tijdstippen in een of ander carnavalspak voor een massapubliek van tv-kijkers de show proberen te stelen. Nergens ter wereld zie je tafereeltjes zoals ze afgelopen zaterdag door N-VA-voorzitter Bart De Wever in pandakostuum op de Nacht van de Televisiesterren werden opgevoerd.

Zelfs in Wallonië is een al met al nog beschaafde verschijning van een politicus in een entertainmentshow zo uitzonderlijk dat premier Elio Di Rupo én zender RTBF er zich onlangs politiek voor moesten verantwoorden. In Vlaanderen is zoiets, helaas, erg gewoon.

Ja dus, dit moet toch weer over Bart De Wever gaan, de politicus die debatten met rechtstreekse concurrenten ontloopt, maar wel genoeg op kracht is om in berenkostuum van een tv-podium te vallen. Blijkbaar heeft deze nochtans hoogst verstandige politicus niet meer het soort vertrouwelingen rond zich die hem dit soort beschamende vertoningen uit het hoofd durven te praten. Dus zeggen wij maar in hun plaats dat zijn optreden zaterdagavond studentikoos, misplaatst en vooral niet grappig was.

Maar dit gaat heus niet alleen over De Wever. De performance van de N-VA-kopman was even onwaardig als de gekostumeerde schertsvertoning die Yves Leterme, Johan Vande Lanotte en Jean-Marie Dedecker ooit opvoerden bij Debby & Nancy, als het koekje van eigen lichaamsvocht dat Bert Anciaux ooit at, als het peignoirtoneelstukje dat Wouter Beke onlangs opvoerde of als het kattengejank waarmee Wouter Van Besien recentelijk een talentenjacht voor het goede doel opleukte.

Aan die nogal unieke aandrang van Vlaamse toppolitici - geloof ons, stuk voor stuk intelligente mensen - om de aap (of de panda) uit te hangen, gaat een denkfout vooraf. Het idee leeft immers dat de vastgestelde kloof tussen politici en burgers overbrugd wordt door dit soort 'volkse' optredens.

Het tegendeel zou wel eens het geval kunnen zijn. De Vlaming ervaart immers niet zozeer een kloof met zijn vedettes-volksvertegenwoordigers, maar wel met 'de' politiek als systeem. Carnavaleske vertoningen dragen enkel bij tot meer onbegrip of afkeer. Ze tasten het beeld van politiek als belangwekkend en beschaafd meningsverschil aan.

Het zou daarom beter zijn mochten politici wegblijven of weggehouden worden uit de showbizz. Neen, dat hoeft niet per se weer in een of andere nieuwe en onvolkomen wet gegoten te worden. Dat zou een kwestie van gezond verstand moeten zijn. Zoals het in alle andere beschaafde landen gaat.