Direct naar artikelinhoud

‘Hij scoort overal’

BRUSSEL

Anderlecht plukte supertalent Lukaku weg bij Lierse. Een overgang die kadert in een veel groter verhaal. Dat van een misnoegde jeugdcoördinator en een gokkende Chinees.

Op 22 augustus 2009 scoorde Romelu Lukaku zijn eerste goal in de Jupiler League. Goeie voorzet van Mbark Boussoufa achter de defensie, slim tikje van de jonge doelpuntenmaker. Slim gelopen ook. Couper la trajectoire du ballon, precies zoals zijn vader Roger het hem had geleerd. 0-2, wedstrijd beslist. Op dat moment stuurde Jean Kindermans op de tribune van het Regenboogstadion een sms naar sportief manager Herman Van Holsbeeck. Drie woorden, geen smileys: ‘He scores everywhere.’ Kindermans is hoofd opleidingen bij Anderlecht, hij weet waarover hij spreekt.

Doelpuntenmachine

“Romelu heeft een uitzonderlijke morfologie (1m92, 95 kilo, red.) daarom speelde hij altijd een of twee leeftijdscategorieën hoger”, zegt Kindermans. “Al was het dan nog niet helemaal hetzelfde. Hij scoorde altijd. Topschutter bij de U17, topschutter bij de U19, hoewel twee jaar vooruit op zijn leeftijd, daarna meteen gescoord bij de U21, bij de nationale beloften en bij het eerste elftal. Ja, hij is een doelpuntenmachine. We zagen hem goals maken met het hoofd, met de rechtervoet, volleys, retro’s, hij deed het allemaal. Maar dat het zo snel zou gaan, dat heeft niemand ooit kunnen inschatten.”

Ruwe diamant

Het verhaal van Romelu Lukaku is dat van de ruwe diamant. Want toen hij bij Anderlecht aankwam, waren er kosten aan. Vooral technisch dan. “Hij had mankementen”, zegt Kindermans. “Maar door een heel individueel programma en door het werk van heel bekwame opleiders zijn die bijgeschaafd.” Namen noemen ze bij Anderlecht niet graag, uit angst om er te vergeten. Maar de pluimen mogen op de hoed van René Peeters, Geert Emmerechts, Arnold Rijsenburg en Johan Walem. “Romelu heeft veel geleerd van Geert Emmerechts”, getuigt vader Roger Lukaku. “Voordien verdedigde hij niet goed mee. Bij Emmerechts leerde hij dat hij in geval van balverlies hoort mee te werken. Walem bracht hem vooral de juiste positionering bij. En zelf heb ik hem ook wel eens een tip gegeven. Al die dingen lonen nu, maar er is nog veel werk aan de winkel.”Romelu is de zoon van zijn vader, maar hij is niet dezelfde speler. “Ik was een pivot. Een echte targetman”, aldus Lukaku senior. “Vooral heel sterk met het hoofd. Als je Romelu echt als targetman gaat uitspelen, dan doe je hem tekort. Met zijn trainers hebben we het wel eens over zijn kopspel gehad. Zijn timing was niet zo goed. Maar ik zie dat hij nu ook luchtduels begint te winnen.”

Nagedacht over buitenlands avontuur

Het is bekend: Romelu Lukaku stak er bij de jeugd bovenuit. In die mate zelfs dat ook buitenlandse clubs voor hem in de rij stonden. Met een concreet voorstel en met centen. “Die interesse was concreet”, beaamt Kindermans. “Vader Roger stapte hier af en toe binnen met een fax waar de officiële hoofding van pakweg Chelsea op stond.” Voor de familie Lukaku was een verhuis naar het buitenland een ernstige optie. “We hebben erover nagedacht”, zegt Roger Lukaku. “De vraag was: wat is de beste optie? Anderlecht heette toch een club te zijn waar jeugdspelers weinig kansen krijgen.”Anderlecht gooide er veel geld tegenaan om het goudhaantje te houden. “Maar dat was niet de reden om te blijven”, zegt vader Lukaku. Manager Herman Van Holsbeeck wil zich er wel eens over opwinden, over hoe moeilijk de grote clubs het hebben om hun spelertjes weg te houden van de rijkere rivalen.

Vertrek bij Lierse ten tijde van Paul Put

En toch waren de rollen ooit omgekeerd. Want Anderlecht haalde Romelu Lukaku destijds weg bij Lierse. Daar zit een heel verhaal achter, eentje waar ze in Lier en omstreken niet graag aan herinnerd worden. Dirk Gyselinckx is de man die overgang van Lukaku destijds bewerkstelligde.  Hij werkte tot 2004 bij Lierse en zit sindsdien bij Anderlecht. Een gevoelig item. Gyselinckx  vertelt: “Ik heb tien jaar voor Lierse gewerkt. Graag gewerkt, mag ik zeggen. De laatste twee jaar was dat als jeugdcoördinator. Op het eind van het seizoen 2003-2004 ging ik in Brazilië een speler halen. Jackson, een talent dat ik had gezien. Maar bij ons op de club werd die jongen compleet aan zijn lot overgelaten. Niemand zag hem staan. Op een bepaald moment was er een vergadering aan de gang en moest hij het lokaal verlaten. Natuurlijk was hij doodongelukkig. Ik heb toen tegen mezelf gezegd: ‘Dit kan ik moreel niet langer verantwoorden. Ik stop ermee. Ik heb precies daarom mijn ontslag ingediend.' Trainer was toen Paul Put, niet veel later is de zaak-Ye losgebarsten en dat heeft een en ander duidelijk gemaakt. “Nu, Herman Van Holsbeeck, met wie ik bij Lierse altijd een goed contact heb gehad, was intussen manager geworden bij Anderlecht. Hij belde me op: ‘Is het waar dat je bent opgestapt bij Lierse?  Zou je niet bij ons in de opleiding willen werken?’ Ik heb ja gezegd. Maar ik heb dus nooit bij Anderlecht gesolliciteerd. “Anderlecht heeft me dan gevraagd of er bij Lierse interessante spelers zaten. Ik heb drie namen genoemd: Gideon Boateng en de broertjes Jordan en Romelu Lukaku. Namen die de Anderlechtscouting trouwens zelf al had genoteerd. Die spelers hebben wij benaderd. Ze stonden daar open voor, omdat Lierse in de nasleep van de zaak-Ye op sterven na dood was. Romelu heeft me later zelf nog gezegd: ‘Het gevoel op Lierse was helemaal anders, de club voelde leeg aan.’ Veel andere spelertjes hadden hetzelfde gevoel. Ik heb zelf minstens vijftig telefoons gekregen van ouders, of ik hun zoon niet bij Anderlecht kon onderbrengen. Wij hebben daar sterk in gefilterd, maar uiteindelijk zijn zo’n negen spelers van Lierse naar Anderlecht overgekomen. Op die manier is de indruk ontstaan dat ik Lierse heb leeggezogen. Ik heb daar veel giftige reacties op gekregen. Nu Romelu doorbreekt, komt dat allemaal terug. Maar die versie is dus pertinent onwaar.” Bovenstaande zou de indruk kunnen wekken dat Anderlecht een negatieve keuze was voor Lukaku maar vader Roger spreekt dat tegen. “We waren er gewoon van overtuigd dat Romelu bij Anderlecht meer progressie zou kunnen maken dan bij Lierse. Het ‘Purple Talents’-project, met individuele begeleiding en aandacht voor school, was doorslaggevend.” Want school lopen, dat doet Lukaku dus ook nog altijd. Na zijn winninggoal tegen GBA kreeg hij één voormiddagje rust, daarna ging hij meteen naar de schoolbanken. Om zijn huiswerk in te dienen.