Direct naar artikelinhoud

Drie scenario’s voor herbenoeming van José Manuel Barroso

Scenario 1: de fracties beslissen de stemming te laten doorgaan op 16 september en Barroso haalt het met een gewone meerderheid. Dat is het eenvoudigste scenario. Er kan dan snel gestart worden met de verdere samenstelling van de nieuwe Commissie en met de verdeling van de portefeuilles. Het wordt ook makkelijker voor de Commissie om leiding uit te stralen, zowel intern (aanpak economische crisis) als extern (klimaattop in Kopenhagen).

Scenario 2: de fracties beslissen de stemming te laten doorgaan op 16 september, maar Barroso haalt het niet omdat liberalen en socialisten (net als groenen en extreem links) zich tegen hem blijven verzetten. Omdat er geen tegenkandidaat is, verzeilt de Unie onvermijdelijk in een crisis. De Franse premier François Fillon zou in dat geval als wit konijn op het toneel verschijnen. In elk geval ligt de bal dan weer in het kamp van de staats- en regeringsleiders.

Scenario 3: uitstel. De fracties beslissen de stemming niet te laten doorgaan en uit te stellen tot oktober. Dan is er meer duidelijkheid over het lot van het Verdrag van Lissabon (de Ieren stemmen er op 2 oktober over) en is ook geweten of de Unie vanaf januari een heuse president krijgt. Het hele postjescircus (er moet ook een nieuwe ‘minister van Buitenlandse Zaken’ komen, als opvolger van Javier Solana) kan dan herbekeken worden, waarmee de kansen voor Barroso ongetwijfeld afnemen.