Direct naar artikelinhoud

Nibali nog een ‘wereldbol’ verwijderd van Vueltawinst

Zesenveertig desolate kilometers boeiden gisteren: de tijdrit met start en aankomst in Penafiel gooide het klassement door elkaar. Nibali is de nieuwe leider, zijn uitdager is nog steeds een Spanjaard, maar heet nu Ezequiel Mosquera. Joaquin ‘Purito’ Rodriguez elimineerde zichzelf. Zaterdag volgt de ontknoping op de gevreesde ‘wereldbol’: de Bola del Mundo.

Peter Velits won, met dank aan het keren van de wind, en staat nu op plaats drie in het algemeen klassement. De Vuelta 2010 is dé doorbraak van de beloftenwereldkampioen van 2007.

Dat hij wilde sterven op de fiets. Dat zei Joaquin ‘Purito’ Rodriguez voor de tijdrit in Peñafiel. Alles zou hij eraan doen om zijn rode leiderstrui te verdedigen. De jarige Vuelta - 75ste editie - verdiende tenslotte een Spaanse winnaar, zondag in hoofdstad Madrid. Nu, ‘Purito’ hield woord: hij stierf gisteren op de fiets. In de laatste kilometers leek hij zelfs de fysica te tarten: wind in de rug, maar niet vooruit te branden. Achtenvijftig minuten en 55 seconden zou Rodriguez nodig hebben voor de 46 kilometer. Veel en veel meer dan opponent Nibali, die finishte in 54.38. Rodriguez zakt in het algemeen klassement naar plaats vijf, op 3.45 van zijn Italiaanse rivaal.

En toch. Na vijftien kilometer was het nog allemaal anders. Rodriguez de held, Nibali de pineut. De Italiaan reed lek en wat volgde was slapstick: de twee toegesnelde mecaniekers zaten op een verschillend spoor. De eerste wilde de fiets wisselen, de andere enkel het voorwiel. Die met de voorwielstrategie had de snelste vingers, waardoor Nibali met een minimum aan tijdverlies zijn weg kon voorzetten. Hij deed dat echter zonder drinkbus, want die had mecanieker nummer twee ondertussen in de nieuwe fiets gezet.

Door Nibali’s oponthoud leek het alsof de mindere tijdrijder Rodriguez het verlies beperkte. De heroïsche etymologie van zijn bijnaam ‘Purito’ kon dus onder het stof vandaan gehaald worden. Als nieuweling bij ONCE zou Rodriguez ooit Laurent Jalabert uitgedaagd hebben door op een steile klim te doen alsof hij een pijpje rookte, een uiting van superioriteit. Omdat ‘puro’ Spaans is voor sigaar heet Rodriguez sindsdien ‘Purito’.

Purito de sigaar

Maar plots was de heroïek gisteren dus voorbij. Plots was de bijnaam een bron van leedvermaak: Purito de sigaar, want terwijl hij schuifelend op het zadel tevergeefs een cadans zocht, liep Nibali steeds verder uit.

Zoals de tweestrijd Rodriguez-Nibali een heel specifiek omslagpunt kende, zo sloeg ook de tijdrit zelf plotseling om. Denis Mensjov illustreerde: na het eerste kilometerpunt bijna een minuut achter op de ongenaakbare Fabian Cancellara, maar aan de meet plots 25 seconden sneller. De fysica bood deze keer wel een verklaring: de wind was gedraaid en werd een ruggensteun. Eén man zou uiteindelijk nog sneller gaan dan de Rus. Twaalf seconden deed de Slowaak Peter Velits van de beste tijd af, en zo promoveerde hij zichzelf tot de onverwachte winnaar van de tijdrit. De tweelingbroer van Martin schuift ook op in het klassement. De beloftenwereldkampioen van 2007, nieuw bij HTC-Columbia, staat derde. “Maar”, zo zegt hij, “ik heb geen ambities voor eindwinst.” Geen probleem, revelatie van de Vuelta is hij nu al.

Spaanse Mortirolo

Zaterdag kent die Vuelta zijn ontknoping op de ‘Bola del Mundo’, een berg die onontgonnen terrein is in het wielrennen, maar die een Spaanse Mortirolo heet te zijn. Het zal daarbij dus niet gaan tussen Nibali en Rodriguez, maar wel tussen Nibali en Ezquiel Mosquera, gisteren de morele winnaar. Hij begon met twintig seconden achterstand op de Italiaan, aan de meet bleken er daar amper negentien bij gekomen. Binnen de specialisatie van de Italiaan gold dat als een zege. Klimmen doet Mosquera dezer dagen beter dan Nibali: in de maandagrit stond hij negentien seconden sneller bovenop de Alto de Cotobello. De Vuelta is spannend en krijgt zijn ontknoping op de locatie die organisator Javier Guillén daarvoor had voorzien: zaterdag op de wereldbol, de ‘Bola del Mundo’.