Direct naar artikelinhoud

BMX'er Kenneth Tancré

Er is geen ontkomen meer aan. De lente is in het land, dus er moet gesport worden! Ben jij geen fan van benauwde, broeierige fitnesscentra? Geen nood. Wij snorden de gezelligste oorden op om te bewegen in openlucht.

Kenneth is 20 jaar en woont in Ieper.

Hij is afgestudeerd in de richting houtbewerking.

Hij begon op zijn 14de met BMX en fietst intussen drie jaar professioneel. In 2012 werd hij wereldkampioen amateurs en hij schopte het al acht keer tot Belgisch kampioen.

Joggen in 't Veld

In het hart van West-Vlaanderen, vlak bij Ardooie, ligt natuurdomein 't Veld. De groene plek is weinig bekend bij buitenstaanders. Enerzijds is dat zonde, want het is een prachtig stukje natuur waar je mooie wandelingen kan maken en waar kinderen zich helemaal kunnen uitleven op de speeltuin. Anderzijds zijn de wandelpaden daardoor niet té druk bevolkt, waardoor 't Veld een paradijs is voor joggers. De zachte bospaden zijn bovendien ideaal om je enkels en knieën niet te veel te belasten en de hoge, oude bomen zorgen voor verkoelende schaduw. Waar wacht je nog op?

Laat je wagen achter op de parking in de Kasteelstraat en stretch eventjes voor je aan je toer begint. De uitgestippelde route meet 5 kilometer en volgt de vorm van een 8, waardoor je haast nooit een zelfde paadje neemt. Jog voorbij de grote vijver, 't Zeetje, en sla vervolgens linksaf. Wanneer je na iets minder dan een kilometer bij een splitsing komt, ga je opnieuw naar links om het parallelle pad terug te volgen. Dan steek je over en loop je rond de tweede waterplas. Om van daar een rechtse lus te maken. Het gps-bestand met de precieze route kan je downloaden via de website van 't West-Vlaamse Hart. Als je nog niet moe genoeg bent, neem je er gewoon de geasfalteerde wegen rond 't Veld bij. Die zijn goed voor nog eens vijf extra kilometer op je teller.

't Veld, Kasteelstraat, 8850 Ardooie.

www.westvlaamsehart.be/joggen.html.

Trotseer de golven

Ben je een weekend aan zee? Laat die vertrouwde terrasjes eens links liggen en ga het water op. Bij surfclub Windekind kan je materiaal huren voor haast elke watersport, zelfs zonder reservatie. Voor beginners is stand-up paddle een echte aanrader. Je krijgt een wetsuit om je te beschermen tegen de kou en eventuele blauwe plekken, een groot surfbord en een roeispaan. Het is de bedoeling dat je de zee ingaat en op het juiste moment recht springt op je bord. Eens je je evenwicht hebt gevonden, kan je peddelen naar waar je maar wil.

De theorie is helemaal niet moeilijk, na een initiatie van een vijftal minuutjes kan je al het water op. Maar laat je niet misleiden door ervaren SUP'ers die op hun bord staan alsof het niets is: in de praktijk is het wel degelijk zwoegen! Steeds weer op je bord klauteren en opstaan, door je benen gaan om de schokken van de golven op te vangen, tegen de stroom in roeien,... Na een uurtje voel je van kop tot teen dat je goed gesport hebt. Al staat het je natuurlijk op elk moment vrij om even languit op je bord te gaan liggen om op adem te komen.

Wil je met het hele gezin of met een groep vrienden de uitdaging aangaan om zo lang mogelijk te blijven recht-staan? Opteer dan voor het extra grote SUP-bord voor 8 personen. Fun gegarandeerd!

Surfclub Windekind, Zuidenwindhelling 1, 8670 Oostduinkerke.

www.surfclub-windekind.be.

Mountainbiken met het hele gezin

Met zijn lichte glooiingen, onverharde paden en bossen leent de streek rond Koekelare zich uitstekend voor een mountainbiketocht. Als je vertrekt aan sportclub De Mote en de rode pijltjes volgt, maak je een mooie lus van 43 kilometer, uitgestippeld door de lokale mountainbikeclub Poggio. In het wielermilieu is 'Poggio' de bijnaam van de Koekelareberg. Maar maak je geen zorgen, die beklimming valt heus goed mee.

Eigenlijk is de volledige route goed te doen voor mountainbikeleken en zélfs voor kinderen. De tocht leidt je door Koekelare, richting Moerdijk. Zo ontdek je de beginnende polders. Geniet tijdens het fietsen van het uitzicht en vooral van de rust om je heen. Na 25 kilometer kom je in het gehucht De Mokker. Als je wil kan je hier even de benen strekken op het terras van café de Mokkernaar, om dan uitgerust in laatste rechte lijn terug te keren naar je startpunt. Zorg dat je nog genoeg krachten overhoudt voor de eindspurt, want de laatste 500 meter van de route zijn eigenlijk de zwaarste. Dan moet je namelijk over de grote zandberg nabij de sportclub, die ook wordt gebruikt voor motorcross. Pittig, maar wel de ideale afsluiter van een sportieve middag!

De Mote, Belhuttebaan 40/B, 8680 Koekelare.

www.poggiobikers.be.

Zen in de zon

Geen sport helpt zo goed om je dagelijkse beslommeringen even te vergeten als yoga. Terwijl je verschillende houdingen aanneemt en focust op je ademhaling, breng je je innerlijk helemaal in balans. Bovendien word je op die manier ook leniger, krijg je sterkere spieren en leer je een betere houding aan te nemen. Alleen maar voordelen!

Wil je graag eens proberen? Joachim Meire organiseert twee keer per week lessen dynamic yoga, zowel geschikt voor beginners als gevorderden. Dat is een krachtige vorm van yoga, waarbij de bewegingen elkaar erg dynamisch opvolgen. Dat maakt dat je na een anderhalf uur overloopt van energie. Bij mooi weer gaat de cursus buiten door, in de binnentuin vlak naast de yogazaal, want het zou zonde zijn om je binnen op te sluiten als de zon vrolijk schijnt. In de frisse lucht met de warmte op je gezicht geniet je nog meer van de weldadige effecten van yoga. Sporten is nog nooit zo ontspannend geweest.

De Tandem, Leopold Debruynestraat 56, 8310 Brugge. www.yogaloft.be.

Doe eens zot, probeer BMX

Heb jij ook al met open mond staan kijken naar de zotte trucs van de BMX'ers in de skateparken van Kortrijk? Waarschijnlijk was Kenneth Tancré een van hen. "Ik begon met BMX toen ik 14 was", vertelt hij. "Mijn neef doet aan motorcross. Dat vond ik fantastisch. Maar zelf wou ik liever trucs leren met een fiets, dus mijn vader heeft me op een dag meegepakt naar een skatepark."

Kende jij andere BMX'ers?

"Nee, niemand. Ik kwam daar toe en probeerde wat uit. Het is zo dat je de sport leert: door te oefenen. En met Youtubefilmpjes. (lacht) Daar heb ik véél van geleerd. Maar ik kreeg ook snel een goede band met de jongens in het skatepark. Als ervaren rijders zien dat je een truc verkeerd aanpakt, zijn ze altijd bereid om te helpen."

BMX'en leer je met vallen en opstaan. Heb je nooit erge kwetsuren gehad?

"Ik heb er al véél gehad. Gekneusde ribben, een gescheurde achillespees, mijn knie is gebarsten, mijn elleboog moest genaaid worden, de gewrichtsbanden aan mijn schouder zijn kapot geweest,... Als ik val, ben ik alleen maar extra gemotiveerd om opnieuw te proberen. Je leert op die manier veel bij over hoe het niét moet. Dat is eigenlijk het geheim van BMX: geen schrik hebben!"

Waarom zou je andere mensen aanraden om de sport te proberen?

"Voetbal heeft veel regeltjes, bij BMX zijn er geen! Je bent vrij om te doen wat je wil, dat is zalig. Het helpt je ook om je hoofd vrij te maken, omdat je zo gefocust bent op wat je doet. En dan is er nog de sfeer in het wereldje. Hoe beter je wordt, hoe hechter de BMX-familie."

Zelf ben je intussen heel goed geworden, je verdient zelfs je brood met BMX?

"Ik rijd inderdaad al drie jaar professioneel, dankzij verschillende sponsors. Ik verdien er geen bakken geld mee, maar wel genoeg. Ik doe veel wedstrijden, haast elk weekend. Daarvoor ga ik dikwijls naar het buitenland, want in België leeft BMX niet zo hard als in Amerika, China of zelfs Frankrijk. Jammer! Ik juich het dus alleen maar toe dat mensen meer interesse krijgen in de sport. Iedereen is altijd welkom om langs te komen in de skateparken. Spreek gerust andere BMX'ers aan als je vragen hebt. Als je vastberaden bent, zullen ze je helpen om de sport onder de knie te krijgen."

Skatepark Luxaplast, Markebekestraat 1, 8510 Marke. Skatebowl, IJzerkaai 110, 8500 Kortrijk.

Zalige buitenplekjes

voor een lentework-out