Direct naar artikelinhoud

Israël klaar voor oorlog tegen Irak

Het Israëlische leger zal vanaf 15 januari in de hoogste staat van paraatheid verkeren en duizenden reservisten mogen een oproepingsbevel verwachten. Dat heeft deze keer niet rechtstreeks met het Palestijnse conflict te maken, maar wel met een mogelijke Amerikaanse aanval op Irak.

Brussel / Jeruzalem

Reuters / Eigen berichtgeving

De Israëlische krant Yediot Aharonot heeft gisteren zelfs de codenaam van de militaire operatie onthuld, Rode Hagel. De krant herinnert eraan dat 15 januari een symbolische datum is: twaalf jaar geleden liep op die dag het ultimatum van de Verenigde Naties aan Irak af om meteen Koeweit te verlaten.

De VS willen liever niet dat Israël rechtstreeks aan gevechtshandelingen tegen Irak deelneemt om de Arabische wereld niet nog meer de schokken, maar het is deze keer wel de vraag of Washington dat zal kunnen beletten. Tijdens de Golfoorlog van 1990 stuurde Saddam Hoessein een veertigtal scudraketten op Israël af, maar het land reageerde toen niet op uitdrukkelijke vraag van Washington.

Zowel eerste minister Sharon als de hardlijnige minister van Defensie Shaul Mofaz hebben al herhaaldelijk gezegd dat Israël nu niet passief zal blijven toekijken en hebben ook al de hulp van de Israëlische luchtmacht aangeboden. Vandaag komen alvast duizend Amerikaanse soldaten met Patriot-raketten in Israël aan. Samen met Israëlische militairen zullen zij grootschalige oefeningen houden en de Israëlische verdediging tegen raketaanvallen van buiten verbeteren.

De Palestijnse leider Yasser Arafat van zijn kant heeft gisteren een hoge adviseur weggezuiverd. Zijn gematigde gezant voor Jeruzalem, Sari Nusseibeh, werd uit zijn functie ontheven. Nusseibeh was Arafats vertegenwoordiger in bezet Oost-Jeruzalem. Volgens de Israëlische krant Ha'aretz heeft de Palestijnse leider nu zelf die taak op zich genomen.

Een reden voor het ontslag is niet gegeven. Bronnen uit Nusseibehs kantoor stellen dat Arafat een nieuwe raad wil oprichten waarin negen mensen het dagelijks bestuur van Jeruzalem regelen. Arafat zou zichzelf als hoofd van die raad hebben benoemd.

Nusseibeh, die al eens te horen kreeg te gematigd te zijn, zou overwegen helemaal uit de politiek te stappen. Hij is een bekende vredesactivist en directeur van de Al-Quds-universiteit. Hij heeft veel tijd gestoken in vredesplannen en is de leider van de beweging People's Peace Campaign. Na de plotselinge dood van Faisal al-Husseini werd hij vorig jaar de PLO-vertegenwoordiger in Oost-Jeruzalem.

Een hoge Palestijnse functionaris, die anoniem wil blijven, zei dat Nusseibehs ontslag en het oprichten van nieuwe comités verschijnselen zijn van Arafats recente excentrieke gedrag. Ook mensen die nog onlangs Arafats kantoor bezochten, zeggen dat hij raar doet. Hij zou zich niet kunnen concentreren en verward spreken. Ook zou hij onlangs een andere bekende professor, Hanan Ashrawi, tot Palestijns ambassadeur in de Verenigde Staten hebben benoemd. Toen het er dan op aankwam dat ze naar Washington zou vertrekken, zei de bejaarde Palestijnse leider dat het niet meer hoefde. Er wordt al een tijd gespeculeerd over de ziekten waaraan Arafat zou lijden. (FS)

Yasser Arafat voert politieke zuivering door