Direct naar artikelinhoud

Extra privileges voor 'modelgevangene' Pistorius

De familie van het vermoorde Zuid-Afrikaanse model Reeva Steenkamp is niet te spreken over het nieuws dat Oscar Pistorius in de gevangenis extra privileges gekregen heeft. Pistorius schoot zijn vriendin Steenkamp twee jaar geleden neer en werd daarvoor tot vijf jaar cel veroordeeld. Zijn gevangenisregime was tot voor kort erg streng, maar daar is nu verandering in gekomen.

Volgens de Britse krant The Times mag de atleet vanaf nu bezoekers knuffelen en zoenen. Voordien mocht hij enkel via een telefoon en achter dik glas met familie of vrienden praten. Ook mag hij nu sieraden dragen en werd zijn zakgeld verhoogd van 7,5 naar 11 euro per maand. Verder mag Pistorius een hobby beoefenen, mits daar geen scherpe voorwerpen voor nodig zijn, en mag hij een radio aansluiten. Hij mag nu ook 24 in plaats van 6 telefoongesprekken per jaar houden.

Waarom Pistorius voortaan aan een wat soepeler gevangenisregime wordt onderworpen, is niet helemaal duidelijk. Wel is bekend dat de gevallen ster het behoorlijk moeilijk heeft met het leven in de cel.

De familie van Steenkamp is teleurgesteld dat Pistorius extra privileges krijgt. "Als ze hem deze voordelen toestaan, moeten ze denken dat hij een modelgevangene is", zegt Mike Steenkamp, de oom van Reeva, in The Times. Als Pistorius zich effectief als modelgevangene gedraagt, maakt hij kans op een vervroegde vrijlating dit jaar. Als het zover komt, kan hij de rest van zijn straf onder huisarrest uitzitten.