Direct naar artikelinhoud

Regering geeft veiligheid prioriteit én centen

De regering lanceert twaalf nieuwe antiterreurmaatregelen. Daarvoor wordt extra geld vrijgemaakt uit een reservepot van 300 miljoen euro. Maar de huidige besparingsplannen voor de politie en justitie worden niet teruggedraaid.

"Laat alstublieft niet uitschijnen dat er geen geld is voor deze nieuwe maatregelen," zegt premier Charles Michel (MR), "want dat klopt niet. En het zou alleen voor paniek zorgen."

De centrumrechtse regering geeft een duidelijke boodschap, na de politieacties van donderdagavond. De strijd tegen radicalisme is een topprioriteit, en daar zullen ook centen voor vrijgemaakt worden. Meer bepaald centen uit de interdepartementale provisie, een reservepotje van 300 miljoen euro dat is opzijgezet bij de begrotingsopmaak.

"Deze provisie is net bedoeld om tijdens de legislatuur nog wat flexibiliteit te hebben voor nieuwe initiatieven. Deze 300 miljoen euro zullen nu eerst en vooral worden ingezet om de veiligheid in ons land te verbeteren. Dat is nu onze prioriteit", vervolgt Michel.

Antiterreurpakket

De meeste maatregelen in het antiterreurpakket zijn intussen bekend. Ze zijn gericht tegen Syriëstrijders en geradicaliseerde jongeren in ons land. Het gaat onder meer om het strafbaar stellen van vechten in het buitenland, het afnemen van de Belgische nationaliteit, de bevriezing van bezittingen in ons land, het intrekken van de identiteitskaart van jongeren die op het punt staan om te vertrekken. Ook telefoongesprekken en onlinechatsessies van jihadisten zullen sneller afgetapt kunnen worden. Tegen half februari moet alles van kracht zijn.

De beslissing om meer geld te spenderen aan antiterreurmaatregelen wil niet zeggen dat de huidige besparingsplannen voor de politie, justitie en het leger worden teruggedraaid.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA): "Het kerntakendebat bij de politie zal gewoon doorgaan. De bedoeling van dit debat is namelijk net om de politie minder taken te geven, maar wel de juiste. En ze daarvoor ook correct te financieren. Ik zie geen tegenstelling tussen enerzijds besparen waar het kan en anderzijds investeren waar het moet."

De beslissing om veiligheid een hoofdpunt te maken, betekent wel dat ministers voor andere investeringen achter het net dreigen te vissen. Een pot van 300 miljoen euro is niet oneindig groot. Justitie en Defensie hebben al om extra geld gevraagd om hun achterstallige facturen te kunnen betalen. In november vorig jaar zei begrotingsminister Hervé Jamar (MR) dat 100 miljoen euro uit de provisie gereserveerd was voor Defensie. Het is uitkijken of die departementen dat geld ook zullen bemachtigen tijdens de begrotingscontrole in maart.

Als er überhaupt iets overschiet. Volgens Vilvoords burgemeester Hans Bonte (sp.a) zijn voor de scherpe opvolging van één teruggekeerde Syriëstrijders 24 voltijdse krachten nodig. Jambon nuanceert: "Niet alle teruggekeerde Syriëstrijders zijn hetzelfde. Sommigen moeten inderdaad heel intensief opgevolgd worden, maar niet allemaal. En vaak leven ze ook in elkaars buurt.

"De uitspraak van Bonte lijkt me wat straf. We hebben de voorbije dagen ramingen laten maken van de kosten van deze nieuwe maatregelen. Die gaan we volgende weken nog verder uitwerken. Maar uiteindelijk moet je beseffen: er zijn altijd te weinig middelen voor iedereen. De taak van de regering is dan net om de juiste beleidskeuzes te maken. Dat doen we nu."