Direct naar artikelinhoud

'Snapchat haalt niveau van Twitter niet'

Snapchat alleen voor jongeren? Niet helemaal, want ook Sporzajournalist Marc Willems (56) bijvoorbeeld is actief op Snapchat. "Ik ben wellicht de oudste snapchatter op het westelijk halfrond." Willems gebruikt Snapchat om korte verhaaltjes vanachter de schermen te brengen terwijl hij op pad is om bijvoorbeeld een veldloop- of volleybalwedstrijd te verslaan. Op een interne VRT-workshop mocht Willems onlangs ook over zijn Snapchat-avonturen vertellen.

Waarvoor gebruikt u Snapchat?

Marc Willems: "Ik gebruik het louter professioneel, in functie van het werk. Soms zie ik iets terwijl ik op reportage ben en dan zet ik dat op Snapchat. Maar het is natuurlijk geen grote journalistiek. Dit komt erbij. Ik gebruik het ook om bepaalde dingen te promoten. Misschien levert het wat extra kijkers op."

Denkt u vooraf na over een scenariootje voor uw Snapchatverhaaltjes?

"Ergens wel toch. Ik probeer er een aantal dingen in te zetten die wat wervend zijn, en ik brouw er ook een begin en een einde aan zodat het niet in het ijle hangt. Ik heb ook geleerd dat ik mezelf af en toe in beeld moet brengen. Ik doe dat niet graag, maar het is blijkbaar nodig. Anders krijg je beelden van een wandelende iPhone."

Biedt Snapchat volgens u een journalistieke meerwaarde?

"Zulke korte filmpjes kunnen wel iets extra geven. Daarom wil ik nu op de kar springen en het uitproberen, maar ik heb grote twijfels of het zal doorbreken. Wat ik er nu zie, zegt me meestal weinig tot niets. Als er geen evolutie in het aanbod komt, denk ik niet dat Snapchat een lang leven beschoren is. Misschien ben ik er toch te oud voor, maar zoals het er nu uitziet zie ik Snapchat niet het niveau halen van Twitter."