Direct naar artikelinhoud

Zwitserse munt maakt bokkensprongen

De koers van de Zwitserse frank is geëxplodeerd. Even voor half elf donderdag kostte een euro nog 1,20 Zwitserse frank. Even daarna hoefde nog maar 0,85 frank voor een euro te worden betaald; de sprong liep even op tot boven de 30 procent.

Reden was dat de Zwitserse centrale bank - Schweizerische Nationalbank (SNB) - besloot niet langer de eigen munt te steunen. Tot nu toe zorgde de bank ervoor dat de koers niet onder de 1,20 frank voor een euro zakte door telkens eigen franks te verkopen in ruil voor euro's. Hiermee moest worden voorkomen dat Zwitserland vluchthaven zou worden voor speculanten uit probleemlanden in de eurozone. Deze vlucht zou tot overwaardering van de frank leiden en de Zwitserse exportbedrijven minder concurrerend maken.

Dat deze maatregel nu in een keer ongedaan zou worden gemaakt, had niemand verwacht. Afgelopen weekeinde ontkende de SNB nog bij hoog en laag dat een dergelijk besluit zou worden overwogen. President Thomas Jordan van de centrale bank zei echter "dat het beleid van het voortdurend opkopen van euro's niet meer te handhaven" was."Het was zaak snel te handelen. En het zou nu moeten worden gedaan. Over zes of twaalf maanden zouden de gevolgen veel ernstiger zijn", aldus Jordan. De Zwitserse deviezenreserve is sinds 2011 aangezwollen van 257 miljard frank tot 495 miljard frank - bijna een verdubbeling. Dat vormt een probleem, omdat veel Zwitsers vinden dat 20 procent van de reserves uit goud zou moeten bestaan. In november was daarover nog een referendum.

Reden voor het dramatische besluit van de SNB is dat de euro in een vrije val is geraakt ten opzichte van de dollar en andere valuta. De Zwitserse centrale bank wil niet dat de eigen munt door de koppeling wordt meegezogen in die neerwaartse spiraal. Er wordt op gerekend dat de euro nog verder zal dalen als de ECB volgende week besluit staatsobligaties van landen op te kopen om de inflatie aan te wakkeren. De euro daalde donderdag nog eens 1,5 cent tot 1,1638 dollar.