Direct naar artikelinhoud

Quintana kijkt uit naar de bergen

Zet de tellers maar op nul, want voor Nairo Quintana (25) begint de Tour pas morgen. Als het peloton de bergen intrekt, ontwaakt de kleine Colombiaan. Bij Movistar rekenen ze zich bij de grote winnaars van het weekend.

Eusebio Unzué, ploegleider van Movistar, twijfelt niet: "Hier hadden we vooraf voor getekend", zei de man. "Dit is een schitterend resultaat. Eigenlijk is het zelfs een beetje jammer, want het had nog beter gekund. Op een bepaald moment is de ploeg uit elkaar gevallen, daar hebben we zeker tien seconden verspeeld. We hadden kunnen winnen."

Quintana stapte dus met een goed gevoel op het vliegtuig richting Pyreneeën. "Het is tijd om de bergen aan te vatten. Wij zijn optimistisch voor wat komt", vertelt Unzué. "We gaan verrassingen krijgen, deze ritten gaan veel grotere verschillen creëren dan we tot nu toe gezien hebben."

Van Garderen ontpopt zich tot outsider

Vraag aan Chris Froome: wie is jouw belangrijkste rivaal? Verrassend antwoord: "Tejay Van Garderen." De topfavoriet voor de eindzege maakt van De Grote Vier plots De Grote Vijf. "Hij maakte de voorbije drie jaar een logische progressie", weet BMC-osteopaat Bombeke. "De ervaring met Evans leert me dat het verschil tussen beste jongere worden of als vijfde finishen en de Tour winnen niet zo groot is als het wordt voorgesteld. Het moet een beetje meezitten. Dat kan volstaan."

Van Garderen zelf genoot zichtbaar van de aandacht. Maar toonde zich tegelijk de nuchterheid in persoon. "The Big Five? Goh, ik weet het niet. Ik vond het niet erg om in Utrecht niet bij de favorieten te staan. De andere vier hebben al minstens één grote ronde op hun palmares. Ik doe het voorlopig met ereplaatsen. Ik laat me niet intimideren. De Pyreneeën zullen al veel duidelijk maken. Daar wacht de eerste, echte test."

QuickStep beperkt schade zonder Martin

Geen toptijd voor Etixx-QuickStep in Plumelec. Ook al weigerde Patrick Lefevere zich vooraf gewonnen te geven, hij moest toch vrede nemen met het resultaat. "Blijkbaar verloren we vooral tijd in de afdalingen en de vlakke stukken", zei Lefevere. Tom Steels, architect van het team in deze discipline: "Concreet: we misten Tony Martin als rustbrenger. Begrijpelijk. Maar in functie van klassementsrenner Uran hebben we toch de schade beperkt. Technisch zat het goed. Het was af en toe wat aanpassen op de smalle passages en dat verliep vlot. Na een rotonde werd al eens iets te snel opgetrokken, maar dat zijn details. Na zo'n zware eerste week hebben we onze positie goed verdedigd, vind ik."

Wat de komende week van Uran verwacht wordt? "Afwachten", blijft Lefevere rustig. "Er wordt gesproken over vijf topfavorieten. Uran wordt niet genoemd. Prima! Hoe langer ze erover zwijgen, hoe beter."