Direct naar artikelinhoud

Tour de Fiasco

De Tour is vijf dagen oud en voor Tim Wellens (24) is de lol er nu al af. De benen zijn niet goed en hij kan niet brengen wat hij had gehoopt. Eerlijk, dat zeker, maar is de beloftevolle Limburger niet te streng voor zichzelf? Een beetje peptalk is op zijn plaats.

Tim Wellens heeft goede bazen. Zelf vindt de renner dat hij slecht bezig is, maar dat wil Marc Sergeant niet horen. De manager van Lotto-Soudal kroop gisteren in de rol van vaderfiguur en riep zijn coureur bij zich voor wat persoonlijke advies. Daarna nam hij hem ook publiekelijk in bescherming. "Tim hoeft zichzelf niets te verwijten", zegt Sergeant. "Waarom zou hij? De Tour is nog geen week ver. Waarom zouden wij nu al een evaluatie opmaken? Dat is voor over drie weken."

Zo veel geduld leek Wellens de voorbije dagen niet te hebben. Hij was met veel goesting aan de Tour begonnen en hoopte zich meteen te tonen. Dat ging niet zoals verwacht. Zijn tijdrit vond hij matig en vooral de rit naar Hoei was een ontgoocheling. Wellens zag voor zichzelf een hoofdrol, maar moest op de voorlaatste klim al lossen. "Ik heb mezelf en de fans teleurgesteld", zei hij. Hij sprak zelfs van een afgang.

Sergeant is het daar niet mee eens. "Wellens legt de lat te hoog voor zichzelf", stelt hij. "Het is mooi dat hij ambitieus is en dat hij doelen stelt, maar hij moet er niet mee inzitten dat hij ze niet kan waarmaken. Dit is zijn eerste Tour, Tim moet hier vooral ervaring opdoen. Als hij niet kan volgen: geen probleem, dat hij de groep maar laat rijden. Als hij moeite heeft met het grote verzet: geen probleem, dat hij dan een tandje kleiner rijdt. Zijn tijd komt nog."

Geen Belgische ronderenners

Wellens deed zijn best om geduldig te zijn. Het mentale dipje van maandagavond maakte gisteren plaats voor wat meer optimisme, maar helemaal overtuigd lijkt hij nog niet. "Ik snap niet waarom de mensen voor me blijven juichen", zei hij, toen we hem bij de start in Seraing wezen op de vele aanmoedigingen die hij kreeg. "Ik heb het al anders gezien bij renners die hun kop uitsteken en het dan niet kunnen waarmaken."

Dat ging dan ongetwijfeld over mannen met meer jaren en meer ervaring op hun teller. Met zijn 24 jaar blijft Wellens een jonge gast. Natuurlijk zijn er grote verwachtingen - wat hij vorig jaar in de Giro, Eneco Tour en Ronde van Lombardije liet zien, smeekt om bevestiging - maar Wellens lijkt zich op dit moment iets te veel verantwoordelijk te voelen voor de toekomst van het Belgische rondewielrennen.

"Wellens heeft de pech dat er op dit moment geen Belgen zijn die meespelen in de bergen", bevestigt vader Leo Wellens aan de telefoon. "Omdat er niemand anders is, kijkt iedereen naar hem. Hij kan best goed klimmen, maar hij verteert nog geen drie of vier cols op rij. Tim is lichamelijk nog altijd niet volgroeid. Op zijn 27ste moet hij er elke dag staan. Nu is hij nog te wisselvallig."

En daar heeft zoon Wellens het moeilijk mee. Hij is gretig als een jonge wolf en wil het altijd en overal goed doen. Eerder deze week werd geopperd dat het een familietrekje is, dat de vader net zo ongeduldig is als de zoon. Leo Wellens weerlegt dat. "Mijn vrouw en ik doen alles om de druk af te houden", zegt hij. "We zijn net bang dat Tim te veel gewicht op zijn schouders krijgt. Wel zeg ik dat hij van elk moment moet profiteren, want je weet nooit hoeveel kansen je nog krijgt."

Meer dan genoeg, meent Sergeant. "Ik geloof 200 procent in Tim Wellens. Ik zal meer zeggen: deze Tour gaan we hem zelfs nog te zien krijgen. Met die uitspraak wil ik geen druk leggen, het is gewoon een kwestie van geloof. En moest het toch zo zijn dat het deze Tour niks wordt, wel dan is het zo, dan komt hij hier ook sterker uit."