Direct naar artikelinhoud

standpunt

Dat Frankrijk het toch ook doet. Dat het parlement toch vijf dagen zou hebben om het goed te keuren. Dat het maar drie maanden zou duren. En dat het enkel 'in heel erg uitzonderlijke situaties' zou gelden.

Met die argumenten stut de N-VA zijn langverwachte 'Patriot Act': maatregelen die een noodtoestand mogelijk maken. Mensen die 'potentieel gevaarlijk zijn' of IS welgezind zijn, kunnen dan preventief opgepakt worden.

Juridisch is dat niet evident want het botst met de grondwet. N-VA zou hiervoor een uitzonderingswet uit 1940 inroepen die voorziet dat je de noodtoestand wél kunt inroepen zonder tegen de grondwet in te gaan, namelijk wanneer de onafhankelijkheid van de natie in gevaar is.

Maar hoe angstaanjagend en dramatisch 22 maart ook was en de terreurdreiging ook is, België staat overeind.

Het is dan ook minstens contradictorisch dat een partij die dit land wil ontmantelen, datzelfde land wil redden met een zo grote bezorgdheid om zijn bestaan.

Of het wel iets uithaalt, is bovendien niet eens zo duidelijk. De aanslag in Nice werd gepleegd ondanks de noodtoestand bij de zuiderburen. Over Abdeslam was er informatie bij de politie.

Het grootste probleem zit echter in een veel zorgwekkender tegenstrijdigheid.

De N-VA zet na iedere aanslag in onze contreien in de verf dat we, terecht, onze waarden en principes moeten veiligstellen. Vrijheid en vrijheid van meningsuiting staan daarin centraal en de rechtsstaat garandeert die, onder andere via het vermoeden van onschuld. Vastgezet worden omdat je met de vijand heult, propaganda maakt, de foute vrienden hebt of 'gevaarlijk lijkt' druisen daar manifest tegenin.

Natuurlijk, er heerst angst. En niemand verdenkt de N-VA ervan een autocratie in te stellen.

Maar weet de partij ook hoe ze zal vermijden dat toekomstige machthebbers deze wet misbruiken? 'Uitzonderlijke situaties' en 'potentieel gevaarlijk zijn', zijn namelijk wel erg vage en oprekbare begrippen die naar believen kunnen worden ingevuld.

En ziet de partij dat ze met dit soort ingrepen de terroristen exact geeft waar ze van dromen?

Alles wat nog maar lijkt op een democratie en een rechtsstaat vernielen is het hoofddoel van IS. Het is tragisch en contradictorisch om dat, net in naam van die democratische grondbeginselen, zelf al op voorhand in hun plaats te doen.

Bovendien lijkt het riskant. Net de N-VA, geworteld in het leed van Vlamingen die na de oorlog werden bestraft omdat ze met de Duitsers sympathiseerden, zou dat moeten weten. Mensen vastzetten omdat ze de verkeerde steunen, is een van de meest efficiënte manieren om hun frustratie en dus hun haat, woede en agressie op te wekken.