Direct naar artikelinhoud

Derde verliesdag op rij

De Bel-20-index gaf gisteren voor de derde dag op rij terrein prijs. Beleggers reageerden ontgoocheld op de cijfers van de Amerikaanse pakjesdienst FedEx, die geldt als een mondiale conjunctuurbarometer. Daarnaast bracht een kritisch rapport van JPMorgan de eurocrisis weer op het voorplan. De zakenbank stelde vragen bij de begrotingsinspanningen van Portugal.

Colruyt, traditioneel een sterkhouder op een rode beursdag, kon zijn reputatie niet waarmaken. Beleggers waren kritisch voor de supermarktgroep, die nochtans traditiegetrouw een zuinige prognose gaf. Woensdag op de algemene vergadering liet Jef Colruyt verstaan dat zijn bedrijf mikt op een winstgroei van 5 procent tot 346 miljoen euro. De voorzitter ziet de markt geleidelijk aantrekken. Die verwachtingen lagen licht beneden de analistenverwachtingen. Het aandeel zakte 1,3 procent op 196,15 euro.

Dexia, dat de komende drie jaar 665 arbeidsplaatsen snoeit, verloor 0,7 procent tot 3,33 euro. “We hielden al rekening met 600 miljoen euro aan kostenbesparingen in 2010”, schrijft Ivan Lathouders van Bank Degroof. Volgens hem is de bankgroep een koers van 4,90 euro waard.

Na de koerssprong van woensdag maakte Punch International gisteren een diepe duik. Het aandeel tuimelde 14,8 procent tot 3,18 euro. “Na de verkoop van Punch Telematix is Punch voornamelijk nog een pakket Punch Graphix en wat schulden”, zegt Kristoff Van Houte van beursbrief Kroffinvest. Graphix, de grafische dochter, kende een zware inzinking in 2009, zegt hij. “Men geeft geen vooruitzichten, maar het herstel is duidelijk ingezet.”