Direct naar artikelinhoud

Crowdfunding moet Brugse bierpijplijn realiseren

De brouwerij De Halve Maan wil met behulp van crowdfunding een bierpijpleiding onder het historisch centrum van Brugge realiseren. Als alles goed gaat, gaat de bouw van de pijpleiding nog dit najaar van start. "We merken dat heel veel mensen warm lopen voor dit project", zegt directeur Xavier Vanneste.

De bierpijpleiding moet de brouwerij verbinden met de bottelarij, net naast de Brugse ring. Dat is een traject van iets meer dan 3 kilometer. "Op dit moment moeten onze grote tankwagens constant de smalle straten van Brugge door", legt Vanneste uit. "Dat is niet langer houdbaar. Die bierpijpleiding zorgt ervoor dat wij in de stad kunnen blijven."

In De Halve Maan brouwen ze het bekende bier Brugse Zot en Straffe Hendrik. Wie beslist om de pijpleiding financieel te steunen, zal alvast levenslang van die bieren kunnen genieten. Vanneste: "We hebben drie formules uitgewerkt voor de crowdfunding. Wie voor het duurste pakket van 7.500 euro kiest, krijgt levenslang elke dag een gratis Brugse Zot." Voor 220 euro - de Bronze Member - krijg je een grote fles Brugse Zot op je verjaardag, eveneens levenslang.

Dat de brouwerij extra geld zoekt om de pijpleiding te financieren, is niet verwonderlijk. Het zal veel geld kosten om zo'n constructie onder het historisch centrum van de middeleeuwse stad te loodsen. "Het gaat om een getal van zeker zeven cijfers", geeft Vanneste toe.