Direct naar artikelinhoud

Gekibbel over 'oorsprong van de friet'

De Britse krant The Independent maakt zich vrolijk over het historische gekibbel tussen Belgen en Fransen over 'les frites'. "Een van de grootste onopgeloste mysteries van de Europese cultuur werd behandeld tijdens een publiek debat in Brussel", begint de krant. "Hebben de Fransen frieten uitgevonden? Of waren het de Belgen?"

Waarna The Independent de geschiedenis in duikt: "Volgens de Franse legende werd de friet uitgevonden door enkele straatventers op de Pont Neuf in Parijs, net na de Franse Revolutie in 1789. De Belgen daarentegen beweren dat de friet per ongeluk werd ontdekt in de 17de eeuw door inwoners van Namen, het latere Zuid-België."

Naar aanleiding van het culinaire festival Brusselicious hebben experts en historici uit beide landen zich gebogen over de kwestie. Pierre Leclerc, een professor aan de universiteit van Luik, geeft toe dat er weinig bewijs is voor de Belgische claim. "De Belgen zijn dol op frieten, maar het wetenschappelijke onderzoek over de kwestie is nog maar pas begonnen."

Hoe dan ook moeten de specialisten toegeven dat frieten vooral in België heel erg populair zijn. "De liefde voor de friet is een van de weinige dingen die beide taalgemeenschappen in België verenigen", schrijft de krant. "Zowel in het noorden als in het zuiden is het 'frietkot' een nationale instelling geworden."