Ook Amerikaanse ambachtelijke brouwers moeten groeivertraging slikken

Ambachtelijke brouwerijen hebben in de Verenigde Staten vorig jaar een 25,9 miljoen vaten bier geproduceerd. Dat betekende een stijging met 4 procent tegenover het jaar voordien. De ambachtelijke sector vertegenwoordigde daarmee een aandeel van 13,2 procent in de totale volumes die de Amerikaanse brouwers het voorbije jaar hebben geproduceerd. Dat zegt een onderzoek door de Brewers Association (BA).

Het jaar voordien hadden de ambachtelijke producenten een aandeel van 12,6 procent op de totale Amerikaanse biermarkt. Toch ziet de sectororganisatie signalen van een vertraging.

Positief

“De totale Amerikaanse biermarkt heeft het voorbije jaar een daling met 1 procent geregistreerd,” zegt Bart Watson, hoofdeconoom van de Brewers Association. “De ambachtelijke bieren hebben op die krimpende markt hun aandeel nog kunnen uitbreiden.”

“Dat is uiteraard positief nieuws. De ambachtelijke producenten gaan daarmee in tegen de bredere trend op de Amerikaanse biermarkt. Maar ook voor onze sector lijken de dagen met de astronomische groei tot het verleden te behoren. De ambachtelijke brouwers moeten hun bedrijfsmodellen dan ook aan deze nieuwe realiteit aanpassen. Ze zullen in hun strategieën met een veel meer competitieve markt rekening moeten houden.”

In waarde realiseerden de Amerikaanse ambachtelijke brouwers het voorbije jaar een omzet van 27,6 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 7 procent tegenover het jaar voordien. De ambachtelijke sector eiste daarmee 24,1 procent van de totale inkomsten van de Amerikaanse brouwers op. Vijf jaar geleden bedroeg dat marktaandeel slechts 14 procent. In volume was er toen sprake van 7 procent.

De ambachtelijke brouwerijen garandeerden het voorbije jaar ook voor 150.000 arbeidsplaatsen. Dat vertegenwoordigde een stijging met 11 procent tegenover het jaar voordien.

Sluitingen

“In de Verenigde Staten is de productie van ambachtelijk bier de jongste jaren aanzienlijk toegenomen,” erkent Bart Watson. “Vijf jaar geleden kende het land 3.814 ambachtelijke brouwerijen. Vorig jaar was dat aantal echter gestegen tot 7.346 producenten. Dat is het hoogste cijfer uit de Amerikaanse geschiedenis.”

“Maar de industrie is niet zonder uitdagingen. Het voorbije jaar openden in de Verenigde Staten 1.049 nieuwe ambachtelijke brouwerijen hun deuren. Tegelijkertijd moesten echter ook 219 producenten melden hun productie stop te zetten. Dat komt overeen met een sluitingspercentage van 3 procent.”

“De Amerikaanse vooruitzichten voor het ambachtelijk bier zijn gemengd,” meent Bart Watson. “Er zijn verschillende uitdagingen. De sector moet afrekenen met de concurrentie van andere alcoholische dranken. Daarnaast is er de druk van een toenemende groep consumenten die alcohol volledig de rug toekeren.”

“Tegelijkertijd kon de sector over het voorbije jaar absolute recordcijfers melden. Het is dan ook veel moeilijker om een eenduidige boodschap – positief of negatief – te formuleren dan de voorbije jaren. Men zal er echter rekening mee moeten houden dat de groeiniveaus van het verleden voortaan wellicht onbereikbaar zullen zijn.”

“Deze nieuwe realiteit kan voor bepaalde brouwerijen belangrijke uitdagingen vormen,” zegt Watson nog. “Een aantal producenten hebben hun zakelijke modellen immers gebaseerd op sterke groeicijfers en specifieke marktsegmenten.”

In de cijfers is geen rekening gehouden met de productie van een aantal prominente ambachtelijke brouwers die inmiddels door traditionele bierproducenten zijn overgenomen. Zij worden door de Brewers Association immers niet meer als een ambachtelijk brouwer erkend. Dat is onder meer geval voor producenten Lagunitas, Founders en Ballast Point, maar ook voor de brouwers die de voorbije jaren door Anheuser-Busch zijn overgenomen.

Meer