Direct naar artikelinhoud

Gerechtigheid na dertig jaar

REPOREEKS The Detectives Dinsdag 9/5, 21u55, Vitaya

Het gebeurt niet vaak dat we op deze pagina's naar Vitaya verwijzen, maar sinds het met pareltjes als The Fall en Broadchurch op de proppen kwam, houden we de programmatie van de vrouwenzender nauwgezet in de gaten.

Deze week is het weer prijs met The Detectives, een driedelige BBC-reportagereeks over de dagelijkse werkzaamheden van The Serious Sexual Offences Unit in Manchester, waar zo'n zestig gespecialiseerde speurders zich bezighouden met verkrachtingen en andere seksuele misdrijven.

De camera's volgden het team twee jaar lang, met als rode draad het onderzoek naar Ray Teret. De deejay was een vriend van Jimmy Savile, die een gewetenloze pedofiel bleek die jarenlang kinderen misbruikte. Ook Teret wordt ervan beschuldigd zich in de jaren 60 en 70 aan schoolmeisjes te hebben vergrepen, maar hij blijft ontkennen. Rechercheur Carol Barlow en haar team bijten zich vast in de zaak en slagen er uiteindelijk in te bewijzen dat Teret liegt. Hij krijgt 25 jaar cel.

Realistisch drieluik dat nauwgezet het verloop van de onderzoeken registreert en een inkijk biedt in het hoofd, het hart en de werkwijze van politiemensen die met de gruwelijkste misdaden worden geconfronteerd.