Direct naar artikelinhoud

Antwerpen - het zuid

Voorgerecht: e 8 - e 18

Hoofdgerecht: e 8 - e 28

Nagerecht: e 8 - e 10Di tot za van 12u tot middernacht.

Na negen jaar restaurant heeft L'Amitié resoluut het roer omgegooid en gekozen voor een nieuwe formule: een bistrobar die doorlopend open is van 12 tot middernacht met een kaart vol kleine gerechtjes.

Chef/eigenaar Thomas Bayens maakte tabula rasa voor zijn L'Amitié 2.0. Niet alleen veranderde het concept, ook het interieur werd volledig vernieuwd. De nieuwe formule is gebaseerd op het veranderende consumentengedrag. Geen vast en tijdrovend menu meer, maar een reeks kleine gerechten waarmee de klant zelf kan bepalen wanneer en hoeveel hij eet. Verandering van spijs doet eten, want het restaurant zit afgeladen vol. De kaart is onderverdeeld in aperitiefhapjes, een selectie charcuterie en kaas, en een reeks koude en warme gerechten. De hapjes zijn een geslaagde intro: fijne sneetjes Morcon Bellota Jabugo (e 7), een Andalusische variante op chorizo, en een kroketje van varkenspoot (e 6,5), bros gekorst, stevig gevuld met goed gekruid smeuïg vlees en zachtzure huisbereide pickles erbij. Ik hoop dat deze superkroket op de kaart blijft staan. De koude gerechten starten met zacht gerookte paling met in de schil gekookte Opperdoezer-aardappelen en gepekelde radijs, en gerookte makreel met gebrande spruiten en een verrassende emulsie van olijfolie (e 8), twee gerechten waarin rijke smaken met frisse toetsen worden gecombineerd. De warme gerechten zijn in lijn: kleine compacte Jakobsvruchten uit Dieppe sober begeleid met knapperige stukjes pompoen en een fris romige crème van zuurkool (e 12) en gebakken dorade met handgerolde couscous en een kruidenslaatje waar ook niets te veel of te weinig bij elkaar is gebracht (e 9). De apotheose komt op het eind: een machtige hachis parmentier in een gietijzeren cocotte bereid (e 28 voor 2): ossenstaart, savooikool, aardappelpuree met een smaakbom van een saus met gepureerde truffel. Hier komen we terug!