Direct naar artikelinhoud

Leraars lokken met premies, kan dat wel?

'Bonus voor wiskundedocent', staat in een Nederlandse vacature. En de Franse presidentskandidaat Macron belooft meer geld voor leraars in de banlieues. Moeten we ook zulke 'lokpremies' verwachten?

Een school in het Nederlandse Katwijk belooft 10.000 en 6.000 euro voor twee openstaande vacatures voor leerkrachten wiskunde en ICT. De 'lokpremie' zoals de bonus direct werd genoemd, kan alvast rekenen op veel commentaar. De Nederlandse openbare onderwijsvereniging VOS ABB waarschuwt in een persbericht dat het volgens de cao niet toegestaan is om zo'n 'lokpremie' aan te bieden. Sterker nog, het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zou zelfs het bedrag mogen terugvorderen.

"Als een school dat hier in Vlaanderen doet, is het kot te klein", reageert pedagoog Pedro De Bruyckere. "Zeg je vandaag dat er een tekort is, heb je morgen een mailbox vol reacties van leraren die geen werk vinden."

Toch heeft Vlaanderen geen lerarentekort, volgens Lieven Boeve, topman van het katholiek onderwijs. Net als De Bruyckere wijst hij op twee belangrijke factoren. "Er zijn verschillende regio's die kampen met een tekort. Ook kan het afhangen van het vak."

"In Antwerpen en Brussel zijn bijvoorbeeld wel te weinig leraren", zegt De Bruyckere. "Directeurs vrezen de dag dat er iemand ziek is, omdat ze weten dat ze geen invaller kunnen regelen."

Toch is een bonus aanbieden om nieuwe docenten aan te trekken geen optie, volgens Boeve. "Ook is het geen oplossing, omdat je een opbod creëert tussen werkgevers en werknemers. Voor armlastige scholen zou het daardoor nog moeilijker worden om leerkrachten aan te trekken."

In Antwerpen zou het lerarentekort voor het basisonderwijs tegen 2020 oplopen tot 1.600 leerkrachten. Daarom schoot de stad al in actie. "We hebben een jobinfo- en opleidingspunt opgericht. En bij de opleidingen die we aanbieden, zien we een stijging van het aantal inschrijvingen, maar specifieke cijfers hebben we nog niet", verklaart Katrien De Clercq, verantwoordelijke thema lerarentekort van de stad Antwerpen.

Banlieues

Toch zijn de Nederlanders niet de enigen die overgaan op onorthodoxe maatregelen om leraren aan te trekken. De Franse presidentskandidaat Emmanuel Macron noemt zijn onderwijsplannen zijn belangrijkste maatregelen. Franse scholen moeten meer autonomie krijgen en de salarissen van leraren in de banlieues moeten worden verhoogd met 3.000 euro netto per jaar, zodat ook ervaren leerkrachten op 'moeilijke' scholen willen werken.